Kraj cenzure? Facebook tajno testira novu aplikaciju u Kini

Objavljeno: 13.8.2017.


Facebook trenutno u Kini testira aplikaciju Colorful Balloons, namenjenu deljenju fotografija, prenosi Njujork tajms.
Facebook je zvanično blokiran u Kini od 2009. godine, a odnedavno su onemogućene i pojedine WhatsApp usluge.

Izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg već godinama radi na unapređenju odnosa sa kineskim zvaničnicima, a da bi pokazao koliko je odlučan u tome, godinu dana je učio mandarinski jezik.

Pol Mozur, novinar Njujork tajmsa, nedavno je primetio aplikaciju Colorful Balloons u Appleovoj kineskoj prodavnici za aplikacije i primetio da izuzetno podseća na Moments, Facebookovu postojeću aplikaciju za deljenje fotografija.

Mozer je u prvi mah pomislio da je reč o lažnoj kompaniji, ali se zatim setio žene koja se pojavila na fotografiji prilikom sastanka Facebookovih predstavnika i kineske vlade.

Kada je Biznis insajder kontaktirao Facebook da bi utvrdio da li poznati tehnološki gigant zaista stoji iza nove aplikacije, predstavnici kompanije poslali su sledeće saopštenje:

“Odavno se zna da smo zainteresovani za kinesko tržište, tako da neprestano učimo nove stvari o toj zemlji sa željom da što bolje razumemo njenu kulturu. Trenutno smo okupirani unapređenjem razvoja kineskog biznisa i pomaganjem kineskim developerima da se probiju na nova tržišta putem naših platformi za marketing”.

Kada je reč o internetu, Kina predstavlja jedno od najvećih tržišta na svetu, ali sa najviše izazova. Podsećamo da je Google 2010. godine onemogućio rad svog pretraživača u toj zemlji uz obrazloženje da su pravila cenzurisanja isuviše stroga.

Facebook je takođe pokušao da izgladi odnose sa Kinom stvaranjem nove alatke za cenzuru koja automatski uklanja određene vrste postova u određenim geografskim područjima, preneo je Njujork tajms u novembru. 

Kompanija, međutim, nikad nije potvrdila ove navode.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *