Dačić: Očekujem više pravde za Srbe u Hagu

Objavljeno: 13.8.2017.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje više pravde za srpske žrtve pred Sudom za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu.

On očekuje i da se, ako bude postupano po osnovnim principima međunarodne pravde, na optuženičkoj klupi nađu i aktuelni kosovski političari.

“Ko će biti među optuženima, zaista je teško govoriti, ali ako sud postupa po zakonu i osnovnim principima međunarodne pravde, sigurno da će mnogi i od aktuelnih političara na Kosovu završiti tu”, rekao je Dačić na skupu na kome je obeležena 14 godišnjica zločina u Goraždevcu, kada su ubijena dvojica srpskih dečaka, a četvoro dece ranjeno. 

Prema njegovim rečima, taj sud u Hagu ipak neće raditi na osnovu srpskih želja.

Dodao je da ipak očekuje da će u njemu biti više pravde za srpske žrtve, pogotovo što za sprske žrtve gotovo da niko nije odgovarao pred Haškim tribunalom.

Na pitanje da li očekuje da se na optuženičkoj klupi nađe i sadašnji kandidat za premijera Ramuš Haradinaj i članovi njegove porodice, Dačić je podsetio da Francuska nije izručila Haradinaja Srbiji, iako su pravosudni organi Srbije to tražili i pripremili obimnu dokumentaciju.

“Vidite kako je međunarodna pravda rastegljiv pojam. Kada se neki Srbin uhapsi u Crnoj Gori, izruči Hrvatskoj ili Kosovu ili iz Australije Kapetan Dragan izručuje Hrvatskoj, onda je to sasvim normalno. Sada Hrvatska poništava odluku za izručenje Srbiji navijača iz Albanije koji je pustio dron (Ismaila Morine)…”, rekao je Dačić. 

Ministar je ocenio da sve to pokazuje da su “od međunarodne pravde ostale samo korice”.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *