“Bliže smo ratu nego prije deset godina”

Objavljeno: 13.8.2017.


SAD i saveznici ne mogu više da stoje po strani dok Severna Koreja nastavlja s razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojevom glavom.




To su rekli direktor američke CIA Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Herbert Mekmaster uz napomenu da je vojni sukob sa Severnom Korejom moguće izbeći, ali i upozorili da je mogućnost rata sada veća nego pre deset godina, i podržali oštru retoriku američkog predsednika Donalda Trampa.

Mekmaster je rekao da je Trampova administracija spremna na vojnu akciju protiv Severne Koreje ako ona bude neophodna, ali i istakao da SAD čine “veoma odlučan diplomatski napor”, u kombinaciji s novim finansijskim sankcijama, kako bi odvratile severnokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija.

“Nismo bliže ratu nego pre nedelju dana, ali jesmo bliže ratu nego što smo bili pre deset godina”, kazao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Upitan koliko ljudi treba da budu zabrinuti zbog eskalacije tenzija, Pompeo je rekao “da danas nema ničeg neposrednog” i da SAD imaju “prilično dobru ideju” o namerama Severne Koreje, ali je odbio da iznese detalje.

Šef CIA je opisao Kim Džong Una kao “racionalnog” i kao nekog ko reaguje na “loše okolnosti”.

“Reakcija Severne Koreje koju želimo da dobijemo je razumevanje da Amerika više neće imati strateško strpljenje koje je imala i koje je dozvolilo (Kimu) da nastavi s razvojem programa naoružanja”, naveo je Pompeo.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *