Registracija novih vozila u EU u prvom polugodištu povećana za 4,6 odsto

Objavljeno: 12.8.2017.


Prodaja novih vozila u Evropskoj uniji povećana je u junu za 2,1 odsto, na 1,54 miliona jedinica, što je najbolji junski rezultat od 2007. godine, ali je uprkos tome stopa rasta na mesečnom nivou usporila sa majskih 7,6 procenata.
Registracija novih vozila u EU u prvom polugodištu ove godine povećana je za 4,6 procenata – na 8,64 miliona vozila!

Pokazatelji sa pet najvećih evropskih tržišta dosta variraju, pri čemu su Italija i Španija prijavile skok prodaje od 12,9 i 6,5 procenata, respektivno, dok je prodaja u Velikoj Britaniji pala za 4,8 odsto, a u Nemačkoj za 3,5 posto, saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Kako prenosi agencija “Blumberg”, među vodećim automobilskim grupacijama najbolje rezultate zabeležili su “Fijat Krajsler automobili” i “Tojota”.

Japanska “Tojota” je ostvarila najveći mesečni rast prodaje od 12,9 odsto.

Prodaja FCA je skočila za 7,9 procenata, a “Dajmlera” za 4,2 odsto.

“Folskvagen”, koji je i dalje suočen sa posledicama skandala zbog manipulacija vrednostima izduvnih gasova, registrovao je porast prodaje za 2,7 odsto, dok su francuski proizvođači PSA i “Reno” imali rast od 3,9, odnosno 3,0 odsto, respektivno.

Prodaja “Opelovih” vozila pala je za 6,9 odsto.

Svi analitičari se slažu da je prodaju pogurao osetan rast kupovine takozvanih SUV vozila! Naime, rast prodaje SUV modela u Evropi u prvoj polovini 2017. je neverovatnih 20 odsto, jer je kupljeno za petinu više ovih vozila u odnosu na isti period lane.

Tržišni udeo ove vrste automobila u prvoj polovini godine iznosio je 28,3 odsto, čime su SUV modeli postali najpopularnija vozila na Starom kontinentu. Kupcima je u prvih šest meseci isporučeno 2,4 miliona SUV vozila.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *