Radničke porodice na ivici egzistencije

Objavljeno: 12.8.2017.


Prosečni troškovi života jedne četvoročlane porodice u Srpskoj su za nepunu deceniju skočili za skoro 300 KM, dok su plate u istom periodu porasle za 34, a penzije za 20 KM.
Analize Saveza sindikata Republike Srpske pokazuju da je u junu 2009. potrošačka korpa koštala 1.568, a u istom mesecu ove godine 1.860 KM.

U međuvremenu, prosečna neto plata je sa 794 porasla na 828, a penzija sa 321 na 341 KM.

Došli smo u poziciju da je, kako bi jedna porodica od prvog do prvog mogla da sastavi kraj s krajem, neophodno da oba radno sposobna člana zarađuju više od pomenutog proseka.

Međutim, takav scenario je u praksi pravi raritet, jer su retki oni koji mogu da podmire sve troškove predviđene za pristojan život jedne četvoročlane porodice.

Činjenica je, naime, da se u današnje vreme mnogi odriču i onih najosonovnijih potreba, što je potvrdila i najnovija Anketa o potrošnji u RS.

Tako je za samo četiri godine prosečna mesečna potrošnja jednog domaćinstva pala za 107 KM. A pad životnog standard posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu sleteo za više od 15 odsto – sa 469 na 397 KM.

Ovo je još jedan pokazatelj da se životni standard građana RS u pomenutom periodu srozao, a nisu retki ni oni koji nemaju ni za hranu, zbog čega su prisiljeni da koru hleba traže u javnim kuhinjama ili kontejnerima.

U Savezu sindikata RS kažu da potrošačka korpa podrazumeva osnovne proizvode i usluge, bez ikakvog luksuza.

“Pomenuti podaci pokazuju da je životni standard radnika i njihovih porodica iz godine u godinu sve lošiji. U padu je njihova kupovna moć, samim tim i kvalitet života”, kaže stručni saradnik za ekonomska pitanja Božana Radošević.

Dodaje da mnogi radnici svojom mesečnom platom ne mogu da zadovolje ni troškove prehrane, što dovoljno govori o njihovom standardu.

“A u jednoj porodici najčešće radi samo jedan član, pa je jasno kakvav je kvalitet života tih ljudi. Oni se odriču mnogih stvari, jer često nemaju dovoljno novca ni za ono najosonovnije, dok mnogi žive na kredit”, ističe Radoševićeva.

Penzioneri su već odavno prestali da prate bilo kakve statistike, s obzirom na to da su mnogi od njih već na samoj granici totalnog siromaštva, a od povećanja penzija ni traga ni glasa.

“Oni sa prosečnim, pa čak i nešto većim penzijama, samo mogu da plate režije, kupe lekove i obezbede hleba za mesec dana. Zato ne čudi što penzioneri sve češće preturaju po kontejnerima, jer su bukvalno gladni”, naglašavaju u penzionerskim udruženjima.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *