Novosti: Naši emisari u 27 država “koče” Kosovo

Objavljeno: 12.8.2017.


Šef diplomatije Ivica Dačić će, u dogovoru sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, tokom septembra uputiti specijalne izaslanike u još osam država.
Cilj je sprečavanje učlanjenja Prištine u Unesko i druge međunarodne organizacije, pišu “Novosti”.

Do 9. avgusta, specijalni emisari su od 27 predviđenih država posetili 19, navodi list, dodajući da je reč o nastavku opsežne diplomatske akcije lobiranja protiv kandidature Kosova koja je počela 1. aprila.

Izaslanici su poslati u Alžir, Brazil, Egipat, Grčku, Iran, Kirgistan, Kolumbiju, Liban, Mjanmar, Mongoliju, Oman, Paragvaj, Peru, Rumuniju, Siriju, Turkmenistan, Vijetnam, Ugandu i Uzbekistan.

Oni su, prema navodima lista, dobili direktivu i da zvaničnicima zemalja koje posećuju uruče pisma predsednika Vučića, u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije u vezi sa statusom KiM i politika koju Beograd vodi u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta, zaštite ustavnog poretka i poštovanja principa međunarodnog prava.

Prema izveštajima izaslanika koji su već počeli da pristižu u MSP, u razgovorima sa predstavnicima zemalja domaćina napravljeni su konkretni koraci za unapređenje saradnje i inicirane su brojne aktivnosti kako bi se Srbija što bolje pozicionirala na međunarodnoj sceni.

Iz Prištine su u proteklom periodu stizale protivrečne informacije o tome da li je njihova kandidatura za članstvo u Unesko podneta, a “Novosti”, pozivajući se na diplomatske krugove, pišu da njihov zahtev, zasada, nije stigao u sedište ove organizacije.

Generalna konferencija Uneska će zasedati u novembru, a mesec dana ranije prethodi sednica Izvršnog odbora na kojoj se odlučuje o tome da li će se neki zahtev proslediti na Skupštinu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *