Nema elementarne nepogode?!

Objavljeno: 12.8.2017.


Vlada odnosno Ministarstvo ipak neće donijeti odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode iako su to poljoprivrednici tražili.
Poljoprivrednici tvrde da je iznos od deset miliona maraka nedovoljan i da je to malo novca, ali isto tako tvrde da im je nakon aktuelnih suša neophodna svaka marka.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je danas da je zbog izrazite suše biljna proizvodnja u RS smanjena od 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 procenata.

On je naglasio da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona.

“To će imati negativan uticaj i na stočarsku proizvodnju”, naglasio je Mirjanić.

Ovakvi parametri, ocijenio je, imaće i negativan uticaj kada je riječ o ponudi i potražnji, a što će uticati i na rast cijena. Resorni ministar naglasio je da je Vlada RS sprovela i sprovešće niz mjera.

Vlada Republike Srpske izdvojiće deset miliona maraka za saniranje šteta nastalih u poljoprivrede. To je prvobitno najavila predsjednica Vlade, a potvrdio je ministar poljoprivrede. Poljoprivrednici ukazuju da je taj iznos nedovoljan, ali da će u svakom slučaju u ovakvoj situaciji da im znači.

Iz Udruženja mljekara pozivaju Savjet ministara BiH da takođe iz Klirinškog duga, onog dijela koji pripada institucijama BiH, pomognu poljoprivrednike u BiH.

Štete nastale zbog ogromnih vrućina i suše u Republici Srpskoj procijenjuju se na oko 300 miliona maraka. Stevo Mirjanić najavio je razgovore sa bankama i osiguravajućim kućama, a sve u pokušaju da se i oni uključe u pomoć poljoprivrednicima, reprogramima odnosno brzim isplatama odšteta.

(BN televizija)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *