Bosić: Očekujem blokade i otežan rad Parlamenta BiH

Objavljeno: 12.8.2017.


Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (SDS) izjavio je za N1 da u septembru očekuje bokade i otežan rad Parlamentarne skupštine BiH.
– Prva septembarska sjednica Parlamenta BiH trebala bi imati obiman dnevni red sa brojnim nerješenim pitanima? Šta očekujete?

“Biće vruće, ne samo buduća jesen nego će biti vruća politička situacija sve do Opštih izbora u oktobru 2018. godine. Jasno je svima da je predizborna kampanja već uveliko počela, a to će se svakako odraziti na rad Parlamenta BIH. Očekujem otežan rad Paralmenta, a možda čak i pokušaj izvjesnih blokada. U prethodnom periodu SNSD je pokušao da blokira rad Parlamenta nedolaskom, vidimo sada bojkotuju učešće u Komisijama. Moguće je lako da im se pridruže i neke druge stranke iz nekih drugih opcija, ostaje da se vidi kako će to sve ići”, kazao je Bosić.

– Imate li o tome neke informacije, ili?

“Ne, ja samo imam osjećaj da politika ide u tom smjeru da je moguće. Vidite da se stvaraju neke otvorene koalicije – HDZ-a, SNSD-a. Tu je i situacija da je Radončić vjerovatno na nekoj takvoj strani. Biće interesantno kako će se rasplesti čitava situacija, odnosno kako će se odvijati do izbora. Očekujem blokade i očekujem otežan rad.”

Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH komentarisao je izjave potpredsjednika SNSD-a i poslanika ove stranke u državnom Parlamentu Nikole Špirića.

Podsjećamo, Špirić je danas izjavio da su zasluge SDS-a i Saveza za promjene u institucijama BiH u rangu sa elementarnim nepogodama koje su pogodile Republiku Srpsku, a koje se mjere stotinama milona maraka. “Blokirali su sve što se moglo blokirati, a što je moglo značiti razvoj u Republici Srpskoj.

Blokirali su aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i zakon o akcizama, a kada se to sabere sa drugim projektima, dobijamo cifru od nekoliko stotina miliona maraka”, rekao je Špirić.

Mladen Bosić odgovorio je na optužbe:

“Ko o čemu, Špirić i Dodik o izdaji, a svakako – u jednom su u pravu. Tačno je, srpski narod i Republika Srpka su izdani od onih koji su dozvolili da bude opljačkana Republika Srpska, od onih koji su dozvolili da se stotine miliona maraka odvedu u Litvaniju i da se njima pune privatni džepovi, koji su pokrali i Bobar Banku i Banku Srpske za stotine miliona maraka i na neki način doveli u situaciju i Republiku Srpsku, a i srpki narod koji tamo živi da budu najsiromašniji i u reionu i u Evropi, da nemaju perspektivu i da gledaju kako da odu. Ekomska politika ekonomskog stručnjaka gospodina Špitića se svodi na dizanje novih kredita kao da su krediti nešto što se ne treba vraćati”, rekao je Bosić.

Bosić je komentarisao i izostanak kredita MMF-a.

“MMF ne daje svoje kredit iz više razloga. Nisu samo akcize razlog zašto nema kredita MMF-a, a mi nećemo ni dalje glasati za akcize s obzirom da prije toga neko treba da položi račun gdje je nestalo ili otišlo 8 milijardi maraka prikupljenih na akcizama u prethodnom periodu. Što se tiče toga kako ćemo mi po stranim nalozima dići ponovo neku narandžastu revoluciju – to je stari politički trik kojim se Dodik i SNSD već dugo služe. U nemogućnosti da daju odgovor na bilo koje pitanje pokušavaju zaplašiti narod da će neka strana sila preuzeti Republiku Srpsku. Ja mislim da je za Republiku Srpsku najbolje da ova vlast ode što prije sa svojih pozicija”, naveo je Bosić za N1.

N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *