GODIŠNJICA NEKAŽNJENOG EGZODUSA: Oluja nad Srbima još traje

Objavljeno: 4.8.2017.


Danas se obeležava Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločinačkoj oružanoj akciji “Oluja”, 4. avgusta 1995. godine
I ove, kao i svih prethodnih godina u Hrvatskoj i Srbiji biće obeležena 22. godišnjica od vojno-politicijske akcije Oluja, koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok će u Srbiji 4. i 5. avgust biti obeleženi komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Vojno policijska akcija Oluja počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti a proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Zato je za Srbiju vojna operacija Oluja najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koja su se dogodila u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 odsto žrtave bili civili.

Celokupna akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Broj izbeglih Srba razlicito se procenjuje – hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Za zlocine pocinjene u toku “Oluje” u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

Trojica hrvatskih generala, naime, – Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica provostepenom presudom Haškog tribunala bili osudeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, oni su kasnije oslobodeni po svim tackama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje.

Čermak je osloboden ranije, aprila 2011.

Dan sećanja na stradale u Srbiji će biti ove godine obeležen danas na stadionu Veternik u Novom Sadu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se prethodno sastati sa predstavnicima Srba iz regiona.

S druge strane, u Kninu je sve spremno za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji ministarstva branitelja, odbrane i unutrašnjih poslova.

Oganizacioni odbor za obeležavanje te godišnjiče saopštio je da su sve pripreme završene i da će ta dva dana u Kninu biti obeležena na svečan i dostojanstven način.

U Knin se, kao i svih prethdnih godina, očekuje dolazak nekolko desetina hiljada građana iz svih delova Hrvatske, rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Tomislav Ivić.

On je pozvao građane da dođu u Knin i daju svoj doprinos u obeležavanju, kako je rekao, “jednog od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj istoriji”.

“Ovo mesto je odabrano zbog simbolike”, naglasio je Ivić, rekavši da je nakon podizanja zastave nakon oslobođenja Knina, prve poruke građanima s tog mesta poslao prvi predsednik Franjo Tuđman.

Ministar branitelja Tomo Medved je građane pozvao da istaknu “državna obeležja kako bi i na taj način doprineli dostojnom i kvalitetnom obeležavanju tog datuma”.

Za razliku od prethodnih godina u Kninu neće biti održan tradicionalni koncert hrvatskog kantautora koji glorifikuje ustaštvo Marka Perkovića Tomposona, ali će on nastupiti 5. avgusta u Slunju, a tu manifestacju će sufinansirati Ministarstvo branitelja.

Medved je negirao da će ove godine zvanična obraćanja predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića biti samo na kninskoj tvrđavi, a ne i na centralnom gradskom Trgu, jer državni vrh navodno na taj način želi da izbegne moguće zvižduke i neugodnosti.

Komandant Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović naveo je da će u svečanosti obeležavanja i njenoj organizaciji učestvovati više od 800 pripadnika Oružanih snaga.
Foto: Profimedia

U Kninu će danas biti održana i sednica hrvatske vlade, uz niz drugih manifestacija, a u petak tadicionalno program će početi “budnicom” ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH.

Potom će uslediti polaganje venaca kod somenika “stradalniku pobede u Oluji”, a potom će uslediti misa za poginule.

U sklopu vazdušnog mimohoda uz osam aviona Hrvatskog ratnog vazuhoplovstva i protivvazdušne odbrane prvi put će javnosti biti predstavljeni novi helikopteri KW OH-58, koje je Zagreb dobio od SAD.

Uveče na Trgu dr. Ante Starčevića koncert će održati Prljavo kazalište.

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je ranije da smatra da je “Hrvatska ove godine oko obeležavanja vojne akcije Oluje spustila loptu, i to iz tri razloga”, od kojih je prvi taj što je “Srbija dobila snažnu podršku nemačke kancelarke (Angele Merkel)”.

“To je šokiralo neke u Hrvatskoj koji nemačku podršku podrazumevaju”, kazao je Puhovski u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *