AFP: Kosovo klizi ka političkoj krizi

Objavljeno: 4.8.2017.


Kosovo se suočava sa potencijalnom političkom krizom pošto novi saziv parlamenta u četvrtak nije uspeo da izabere predsednika, ocenjuje AFP.
Kosovo se suočava sa potencijalnom političkom krizom pošto novi saziv parlamenta u četvrtak nije uspeo da izabere predsednika, ocenjuje AFP.

To izaziva sumnju da li će koalicija koja je pobedila na izborima u junu uopšte moći da osigura većinu, navodi dalje AFP.

Izbor predsednika parlamenta je od ključnog značaja jer, kako se navodi, pokazuje da li koalicija koja uključuje bivše komandante OVK, može da prikupi dovoljno glasova da imenuje premijera.

Kako se podseća, na izborima je najviše glasova osvojila takozvana “ratna koalicija” predvodjena Ramušom Haradinajem, ali ona ima samo 39 od 120 mesta u paralmentu.

Sledi Samoopredeljenje sa 32 mesta, i Demokratski savez Kosova (DSK) sa 29, koji odbijaju da uđu u savez sa “ratnom koalicijom”, što sprečava formiranje stabilne vlade.

Izbor predsednika je ključni korak za konstituisanje parlamenta i omogućava da predsednik imenuje premijera, navodi francuska agencija i dodaje da mandatar zatim ima 15 dana da predloži sastav vlade koji treba da odobri skupštinska većina.

Neuspeli pokušaj u četvrtak da se izabere predsednik parlamenta izazvao je zabrinutost među posmatračima da bi Kosovo moglo da ide ka novim izborima, navodi AFP.

Ako Samoopredeljenje i koalicija predvođena DSK ne podrže “ratnu koaliciju” onda bi “Kosovo moglo da de na nove izbore”, rekao je politički analitičar Ramuš Tahiri.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *