Vojadžer 1 je lansiran pre gotovo 40 godina, a i dalje nam služi

Objavljeno: 3.8.2017.


Letelice Vojadžer 1 i 2 udaljene su milijardama kilometara od Zemlje i svakog trenutka se sve više udaljavaju.
Najdugovečnije letelice koje je NASA ikad napravila rade već 40 godina.

Ne samo da su Vojadžeri oborili rekord kao najduže svemirske misije, nego i još nekoliko njih. Vojadžer 1 je, recimo, prva letelica koja je ušla u međuzvezdani prostor 2012, 35 godina od lansiranja, dok je Vojadžer 2 prva letelica koja je prošla pored Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Letelice su opremljene decenijama starom tehnologijom, ali sada probijaju čak i sferu uticaja Sunca. One traže granicu takozvane heliopauze, izvan koje nema uticaja Sunčevog magnetnog polja. Kad je prođu, one će moći da izmere međuzvezdana polja, čestice i talase, bez uticaja solarnih vetrova.

Vojadžer 1 je već otkrio da su kosmički zraci međuzvezdanog prostora četiri puta gušći, nego u oblasti blizu Zemlje, što znači da heliosfera štiti sve što se pod njom nalazi.

Od 20. avgusta 1977. kada je lansirana, proputovala je gotovo 21 milijardu kilometara. Vojadžer 2 još nije ušao u međuzvezdani prostor i nalazi se na udaljenosti od oko 17 milijardi kilometara od Zemlje, ali kada se to desi, biće u drugom delu svemira, u odnosu na svog blizanca i omogućiće naučnicima da uporede nalaze obe letelice.

Svi mogu pratiti Vojadžere na njihovom putovanju, koje im omogućavaju tri radioizotopska termoelektrična generatora.

Oni u suštini koriste toplotu koju emituje raspad plutonijuma-238. Iako su sagrađene sedamdesetih, napravljene su od trajnih materijala, sa prilagodljivim sistemima.

Ipak, što više vremena provode u svemiru, to im ostaje manje snage da pokreću sve instrumente koje su ponele na svoje epsko putovanje i koji mere naelektrisanje čestica, magnetna polja, radio talase i plazmu solarnih vetrova.

Očekuje se da će se Vojadžer 1 ugasiti pre 2030.

Izvor: b92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *