Veritas: Hrvatska izbjegava ekshumacije i identifikacije

Objavljeno: 3.8.2017.


Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio da Hrvatska bez pravog razloga izbegava ekshumacije oko 165 tela koja su ukopana pod oznakom “nepoznat”.
Takođe, kako tvrde u Veritasu, Hrvatska oteže i sa identifikacijama 379 ekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava “Oluje”.

“Hrvatska izbegava bez valjanog razloga ekshumacije i poznatih mesta ukopa sa oko 165 posmrtnih ostataka, pokopanih uglavnom pod oznakom ‘nepoznat’, što je jedinstven slučaj na području bivše Jugoslavije”, ocenio je Veritas koji navodi da je u akciji koja je počela 4. avgusta 1995. godine, više od 220.000 Srba je proterano iz svojih domova, a 1.859 je poginulih i nestalih Srba tokom te akcije i posle nje.

Od tog broja, njih 1.209 (65 odsto) su civili, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 546 (29 odsto) žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.064 stradalih, dok se na evidenciji nestalih vodi još 795 osoba (43 odsto), uglavnom civila medju kojima ima i žena.

Kako navodi Veritas, “Oluja” je jedini događaj u kojima su Srbi iz Hrvatske žrtve, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su presudom Haškog tribunala oslobodjeni krivice za zločine u Oluji, a po oceni Veritasa, “tim putem ide i hrvatsko pravosuđe”.

“Od nekoliko do sada procesuiranih pripadnika sopstvenih oružanih snaga za ratne zločine nad Srbima iz vremena ‘Oluje’, pravosnažno je osuđena samo jedna osoba (slučaj ‘Prukljan i Mandići’). U analima pravosudnog beščašća ostaće zapamćene oslobađajuće presude optuženima za zločine u Gošiću, Varivodama i Gruborima”, navodi Veritas.

Taj centar ocenjuje da su se obećanja hrvatskih zvaničnika na dan ulaska u Evropsku uniju, pre četiri godine, o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, pretvorila u svoju suprotnost.

“Srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija…Na sve to, međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, čija je Hrvatska u medjuvremnu postala članica, ćuti kao što je ćutala i pre 22 godine”, dodaje Veritas.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *