Tusk poslije saslušanja o avionu: Nemam čega da se plašim

Objavljeno: 3.8.2017.


Predsednik Evropskog saveta i bivši poljski premijer Donald Tusk izjavio je da nema čega da se plaši nakon saslušanja o avionskoj nesreći.
Tusk je nakon osmočasovnog saslušanja u tužlaštvu u Varšavi povodom avionske nesreće u kojoj je pre sedam godina poginuo tadašnji poljski predsednik Leh Kačinjski i još 95 osoba, rekao da nema čega da se plaši i da lider poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski ne može da ga uplaši.

Kako je AFP preneo, Kačinjski je ranije izjavio za katoličku televiziju “Trvam TV” da Tusk “ima mnogo čega da se plaši” i dodao da je istaga o padu aviona “jedna stvar, ali ima i drugih”, ne precizirajući šta je to značilo.

“Nemam čega da se plašim i Kačinjski ne može da me uplaši bez obzira na njegove uporne napade na mene”, odgovorio je Tusk.

Kako je agencija prethodno prenela, Tusk je danas svedočio u Varšavi u svojstvu svedoka u okviru istrage o padu aviona u Rusiji 2010. godine.

Pre svedočenja pred poljskim tužiocima, Tusk, koji je bio premijer Poljske u vreme kada se dogodila nesreća, rekao je novinarima da “ne sumnja da je meta svog neprijatelja u aktuelnoj konzervativnoj populističkoj vladi”.

Kačinjski je pre dve nedelje u parlamentu optužio Tuskovu bivšu liberalnu Građansku partiju da je odgovorna za nesreću kod Smolenska, u kojoj je poginuo njegov brat blizanac Leh Kačinjski.

“Uništili ste ga, ubili ste ga, vi ste nitkovi”, rekao je Kačinjski.

Kačinjski već dugo tvrdi da pad aviona 2010. godine nije bio nesrećan slučaj i optužuje Tuska za “moralnu odgovornost” za smrt svog brata.

S druge stranem poljski i ruski istražitelji utvrdili su da su greška pilota, loše vreme i slaba kontrola vazdušnog saobraćaja krivi za nesreću.

“Ono što smo čuli u parlamentu od Jaroslava Kačinjskog u izlivu ljutnje i besa nedvosmisleno pokazuje namere koje se kriju iza ovog slučaja”, rekao je Tusk novinarima pre svedočenja.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *