SAD: Oboren rekord, Epl eksplodirao

Objavljeno: 3.8.2017.


Dau Džons indeks dosegao je nov rekordni nivo šesti dan zaredom, pri čemu se po prvi put u istoriji probio iznad granice od 22.000 bodova.
Taj indeks američke berze ojačao je 0,24 odsto, na 22.016 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 odsto, na 2.477 bodova. Nasdak indeks ostao je, pak, nepromenjen na 6.362 boda.

Novi rekord ponajviše se zahvaljuje rastu cene akcije Epla za 4,7 odsto, nakon što je taj tehnološki div dan pre izvestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Međutim, pojeftinile su deonice ostalih tehnoloških lidera, kao što su Majkrosoft, Fejsbuk i Alfabet, zbog čega je ograničen uspon S&P 500 i Nasdaka indeksa.

Od početka godine tehnološki sektor je porastao snažnih 23 odsto, pa su se ulagači ovih dana odlučili na dobitnu prodaju, kažu analitičari.

Od početka godine Dau Džons porastao je 11 odsto i to premda ulagači više baš i ne veruju da će predsednik SAD-a Donald Tramp u ovoj godini ispuniti izborna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje u infrastrukturu.

Osim ubrzanja rasta privrede, podršku tržištima pružaju dobri kvartalni rezultati kompanija.

Od početka sezone objava poslovnih izveštaja, o rezultatima je izvestilo oko dve trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 72 odsto prebacilo očekivanja, više od prosečnih 64 odsto u kvartalu.

Zato sada analitičari u anketi Rojtersa procenjuju da su zarade kompanija u drugom tromesečju porasle za skoro 11 odsto na godišnjem nivou, dok su pre dve nedelje očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

Na evropskim su berzama, cene deonica u sredu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 odsto, na 7.411 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 odsto, na 12.181 bod, a pariški CAC 0,39 odsto, na 5.107 bodova.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *