Protivio se napadu na Jugoslaviju, sada optužuje Trampa

Objavljeno: 3.8.2017.


Nekadašnji američki kongresmen Ron Pol optužio je Donalda Trampa da je prevario glasače i pogazio sva svoja predizborna obećanja time što srlja u nove ratove.
Bivši kongresmen koji je javno u govoru pred Kongresom rekao da se protivi bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ocenio je da američki predsednik preti Severnoj Koreji i Iranu.

U svojoj nedeljnoj kolumni koju objavljuje Institut za mir i prosperitet, Pol je upozorio Trampa da bi “svaki takav rat automatski značio i kraj njegovog mandata”.

“I demokrate i republikanci pritiskaju Belu kuću, prvo sa nedokazanim rusijagejtom oko navodnog hakovanja izbora, a sada i sa pripremama za novi, lepi rat”, naveo je Pol.

“Ako Tramp krene u rat, njegov mandat je gotov, a Amerika će se naći u daleko većem problemu nego što misli”, istakao je on.

Pol veruje da Tramp jednostavno traži što veću ulogu u bilo kojoj vrsti obračuna sa režimom Kim Džong-una, što pokazuje i nedavni prelet američkog bombardera B-1 preko Korejskog poluostrva, koji je poslao jasnu poruku: Tramp je spreman za napad.

On kritikuje i povećanje broja američkih mornaričkih snaga u Persijskom zalivu, što je dovelo do konflikta sa iranskim brodovima.

Bivši kongresmen ukazuje da Iran poštuje sve obaveze iz nuklearnog sporazuma, uprkos Trampovim konstantnim tvrdnjama da to nije istina.

Američki narod je za Trampa glasao jer je uz njega postojala veća šansa da zemlja ostane van rata, naveo je Pol i dodao da je nedavna studija pokazala da je Tramp najveći broj glasova osvojio u delovima SAD odakle potiče najveći broj stradalih vojnika: Viskonsin, Pensilvanija i Mičigen bile su ključne u pobedi nad Hilari.

Pol je pozvao Trampove pristalice da “izađu u javnost i spreče ga da SAD odvuče u novi krvavi rat naspram kojeg će Irak i Avganistan delovati kao mačji kašalj”.

Ron Pol je bio jedan od retkih američkih političara koji je otvoreno protestovao protiv bombardovanja Srbije 1999. godine i jedini koji je to javno rekao u govoru pred Kongresom.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *