Pronađen tajni dosije sa imenima 173 člana ID, Evropa meta

Objavljeno: 3.8.2017.


Dosije s imenima 173 pripadnika Islamske države pronađen je u skrovištu terorističke organizacije u Mosulu, piše nemački “Velt”, a prenosi zagrebački “Indeks”.
Kako navode, reč je o spisku potencijalnih bombaša samoubica koji su spremni da napadnu Evropu u znak osvete za poraze ID u Iraku i Siriji.

Dosije su pronašle iračke specijalne snage prilikom oslobađanja Mosula pre nekoliko meseci i prosledile su ga američkim obaveštajnim službama na evaluaciju, a one potom Interpolu.

U maju je Interpol poslao spisak svim evropskim tajnim službama, javlja “Velt”.

Uz imena džihadista u dokumentu se nalaze i njihove fotografije i zemlje porekla. Nemački list navodi da neke od fotografija izgledaju kao one s pasoša, kao i da se na većini teroristi “radosno smeše”, dok na nekima izgledaju “sramežljivo ili ozbiljno”.

Većina je iz Iraka, ali ih ima i iz Tunisa, Maroka, Jordana, Saudijske Arabije i Tadžikistana.

Međutim, šest terorista na spisku dolazi iz Evrope – Belgije, Holandije, Francuske i Nemačke.

Jedini nemački državljanin sa spiska je Sami J. (27), odranije poznat kao vođa vehabijske organizacije “Milatu Ibrahim” koja je zabranjena u Nemačkoj.

Kao i drugi strani borci Islamske države i on ima svoj pseudonim – Abu Asid al-Almani, što znači “nemački” na arapskom jeziku. Otputovao je 2012. u Egipat, potom u Libiju i na kraju u Siriju gde se pridružio ID, a naknadno su za njim došli njegova supruga i dete.

Islamska država je u julu objavila da je Al Almani poginuo, ne navodeći kako.

Zapadne obaveštajne službe zbog toga su posumnjale da se radi o namernoj dezinformaciji kako bi Islamska država prikrila plan da ga prokrijumčari nazad u Evropu na samoubilačku misiju.

Procenjuje se da je čak 6.000 evropskih muslimana do sada otišlo da se bori u Siriju i Irak za Islamsku državu, od čega 940 iz Nemačke. Neki su se u međuvremenu vratili, mnogi su poginuli u borbi ili samoubilačkim napadima. Koliko ih je još uvek na području sve manjeg “kalifata”, nije poznato.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *