Novi požar u Srbiji, ruski helikopter kreće u akciju

Objavljeno: 3.8.2017.


Požar kod Mionice stavljen je pod kontrolu, onaj kod Kladova je ugašen, ali je izbio novi prema Negotinu, kaže Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije.
Požar kod Mionice stavljen je pod kontrolu, onaj kod Kladova je ugašen, ali je izbio novi prema Negotinu, kaže Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije.

Tamo gori oko 150 hektara niskog rastinja.

Nikolić je gostujući na RTS rekao da je lokalna samouprava u Mionici dobro reagovala, da je proglašena vanredna situacija u ugroženim mestima, te da su angažovane brojne mašine.

“Vatrogascima su se u gašenju požara pridružili i radnici “Srbija šuma”, vatrogasna društva iz Valjeva, dva helikoptera su uključena. Požar u nepristupačnom delu dolazi polako do proseka i tu će biti zaustavljen. Međutim oprez mora da postoji, postoji najava vetra koji je veliki neprijatelj”, rekao je Nikolić.

Što se tiče požara u Kladovu, dodaje, on je ugašen.

Crveni meteoalarm za pripadnike sektora za vanredne situacije znači maksimalnu budnost, pojašnjava on i dodaje da se ne čeka samo poziv da li je požar negde nastao, već da oni i preventivno deluju.

“Napravili smo akciju da naši svi inspektori budu angažovani na obilasku terena i uspeli smo da smanjimo broj požara. Napisano je dosta prijava, kažnjava se spaljivanje smetlišta, suve trave. Preventivnim radom, uspeli smo da smanjim broj požara”, naglasio je on.

On je apelovao na građane da na visokim temperaturama ne spaljuju korov i smetlište, posebno što je najavljen i vetar. “Od početka godine u požarima je stradalo 15 ljudi i više od 50 je povređeno”, naglasio je on.

Ruski helikopter koji je stigao u Niški centar dežuraće tokom avgusta i ako bude potrebe Nikolić kaže da će već danas biti angažovan.

Izvor: RTS, Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *