Moskva žestoko reagovala na izjave Pensa o Balkanu

Objavljeno: 3.8.2017.


Optužbe koje je izneo američki potpredsednik Majk Pens u Podgorici da Rusija radi na tome da odvoji Balkan od Zapada, destabilizuju jug Evrope
Takve reči pokazuju i hladnoratovski mentalitet Vašingtona, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da ministarstvo spoljnih poslova Rusije sa žaljenjem konstatuje da “Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata” koja je, kako navodi, potpuno odvojena od stvarnosti.

U saopštenju ruskog ministarstva se kaže da nametanje izbora “ili sa Zapadom ili sa Rusijom” balkanskim državama, neizbežno vodi ka rastu napetosti na kontinentu i destabilizuje situaciju u regionu.

Pritom se, kako se ističe, “aktivno gura teza o navodnom bezalternativnom stupanju jugoistočne Evrope u NATO, “guraju” se projekti zasnovani na nelojalnoj konkurenciji, koji su protiv ekonomske logike”, preneo je Sputnjik.

“Pozivamo američke kolege da prekinu da klevetaju Rusiju i njenu spoljnu politiku koja se uvek zasnivala na poštovanju partnera i spremnosti za zajednički konstruktivni rad uz uzimanje u obzir međusobnih interesa”, navelo je Ministarstvo.

Pens je juče u Podgorici rekao da Rusija pokušava da iscrtava nove međunarodne granice silom, kao da je i na Zapadnom Balkanu nastojala da destabilizuje region.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *