Kosovo: Vilijem Voker naredio – Kurti premijer, Tači mijenja stranu

Objavljeno: 3.8.2017.


Na konstitutivnoj sednici novog kosovskog parlamenta našao se i Vilijam Voker, nekadašnji šef verifikacione komisije OEBS na KiM, piše Sputnjik.
Pometnja u Prištini tokom konstituisanja parlamenta na videlo je iznela i stvari koje su dosad bile samo kuloarske priče.

Ramuš Haradinaj nema većinu za vladu, a njegovi poslanici nisu glasali za kadar Hašima Tačija za mesto predsednika parlamenta, mandati poslanika su verifikovani, a sednica se nastavlja u petak.

“Kako pojedini mediji na Kosovu pišu, Voker je došao na poziv Aljbina Kurtija, bivšeg lidera pokreta Samopredeljenje, čiju politiku, inače, i javno podržava. O njegovom dolasku u Skupštinu Kosova nisu bili obavešteni u koaliciji koju predvodi Ramuš Haradinaj, PAN, zbog čega su navodno poslanici ove koalicije i kasnili na početak sednice”, piše Sputnjik.

Stranu je, navodno, promenio i Tači.

“Voker, koji i u međunarodnoj zajednici lobira da Kurti bude premijer, na svoju stranu dobio je izgleda i pragmatičnog Tačija, koji je, kako se tvrdi, kao jedinu garanciju tražio mesto predsednika parlamenta za svoju stranku, to jest, Kadrija Veseljija, i obećanje da nova vlada i parlament neće tražiti njegov opoziv sa mesta predsednika takozvane države Kosovo. Na Vokera se gleda kao na novog mecenu Kosova, jer osim što je na istoj liniji sa Kurtijem, ozbiljno lobira i za ujedinjenje Albanaca u regionu. Nedavno je, podsećanja radi, sa takvim gotovim projektom čak i stigao na Kosovo i sa njim upoznao kosovske političare. Vokerov plan o ujedinjenju albanskog korpusa veoma liči na specijalne odnose Srbije sa Republikom Srpskom, što bi vremenom preraslo u odnose u kojima ne bi postojale granice između Juga Srbije i Kosova, Kosova i Albanije, albanskog dela Makedonije sa Kosovom i Albanijom, Crnom Gorom i tako dalje. Drugim rečima, matica Albanija sa pridruženim albanskim autonomijama koje teritorijalno pripadaju drugim državama, sa mogućnošću izjašnjavanja za ujedinjenje na referendumu”, dodaje se u tekstu.

Sputnjik navodi i da je moguće da Voker nije slučajno jutros poranio u kosovski parlament, kao i da su glasniji oni koji kažu da lako može da se desi i da Kosovo ode na nove izbore, ukoliko Vokerova misija ne uspe.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *