Konfuzija u Prištini – pjevač i Voker “kroje sudbinu”?

Objavljeno: 3.8.2017.


Višemesečna kosovska politička kriza je kulminirala propalim pokušajem formiranja većine na konstitutivnoj sednici novog saziva.
Koalicija koja je kandidovala Ramuša Haradinaja za premijera nije uspela da obezbedi većinu za izbor Kadrija Veseljija, bliskog saradnika Hašima Tačija na poziciju predsednika Skupštine, a mediji su preneli i da se na sednici našao Vilijam Voker, na poziv Aljbina Kurtija.

Nakon što je izvršena verifikacija mandata i pošto su poslanici položili zakletvu, pobednička koalicija PAN, kojoj pripada pozicija predsednika Skupštine, predložila je da se izbor predsedništva odloži na dva sata, čemu su se usprotivile ostale albanske političke opcije.

Predsedavajući, najstariji poslanik iz Samoopredeljenja Adem Mikulovci okončao je sednicu i zakazao nastavak za 15 časova, ali je i to završilo neuspešno, pa je nastavak sednice zakazan za petak u 10 časova.

Međutim, predstavnici pobedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa) izjavili su da neće da prisustvuju nastavku konstitutivne sednice.

To je pokušao da objasni funkcioner koalicije PAN Enver Hodžaj, istakavši da je predsedavajući samovoljno doneo odluku o okončanju sednice, dok je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja istakao da je upravo PAN tražio odlaganje na dva sata, a potom se niko nije pojavio posle tri.

Konjufca je naveo i da to znači da PAN nema većinu, što omogućava njegovoj partiji i Demokratskom savezu Kosova da pokušaju da formiraju većinu. Podsetimo, tu partiju je Tači izbacio iz vlasti po obaranju prethodne Vlade, na čijem čelu je kao funkcioner DSK bio Isa Mustafa.

Zbunjenosti je donelo i izjašnjavanje o zahtevu za odlaganje sednice, koji je stigao od poslanika koalicije PAN – na glasanju je rezultat bio 60:60 (39 poslanika PAN, 20 poslanika manjina i Teuta Rugova iz DSK), a Mikulovci je proglasio da se zahtev odbija.

To je ipak urađeno, ali je Konjufca ponovo stao za govornicu i isticao da od izbora “kontroverzne ličnosti” Kadrija Veseljija neće biti ništa, dok je njegova koleginica Aljbuljena Hadžiu zahtevala od PAN da promeni kandidata za predsednika Skupštine.

Konjufca je potom izjavio i da je Milulovci na kraju potpuno odložio sednicu “zbog zdravstvenih razloga”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će svi poslanici prisustvovati sutrašnjoj sednici, pošto kao ni poslanici PAN nisu došli na nastavak sednice u četvrtak.

Hodžaj je potom za kosovske medije rekao da je u “poslednjem momentu jedan poslanik odustao od glasanja za Veseljija”, ne želevši da kaže o kome se radi, dok mediji spekulišu da je to Labinot Tahiri, inače pevač turbofolk muzike koji je izabran na listi Bedžeta Pacolija.

“Galeriju likova” u kosovskom parlamentu upotpunio je Vilijam Voker, bivši šef verifikacione komisije OEBS na Kosovu i Metohiji, čovek koji se smatra “ocem nezavisnog Kosova”, kao i osoba od čije je volje zavisila sudbina građana Jugoslavije 1999. godine.

Sputnjik je preneo pisanja kosovskih medija da je Voker u parlament ušao na poziv lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, čime su otvorene mogućnosti da svojim statusom “rent-a-diplomata” obezbedi podršku svom novom pulenu u trci za funkciju kosovskog premijera.

Navodno, tome bi mogao da se pridruži i Hašim Tači, čime bi Ramuš Haradinaj izgubio mogućnost da bude na čelu većine.

Zvanično, konstitutivna sednica bi trebalo da bude nastavljena u petak u 10.00, ali je izvesno da poslanici koalicije PAN neće biti prisutni.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *