Hrvatska rampom šteti samoj sebi, najavljen regionalni sastanak u Sarajevu

Objavljeno: 3.8.2017.


Vlada Srbije poslala notu Hrvatskoj zbog strože i skuplje kontrole voća i povrća iz Srbije. Ana Brnabić: Nećemo ovo tolerisati, zaštitićemo proizvođače.
Vlada Srbije poslala notu Hrvatskoj zbog strože i skuplje kontrole voća i povrća iz Srbije. Ana Brnabić: Nećemo ovo tolerisati, zaštitićemo proizvođače.

Iz Zagreba ista priča. Kada ne mogu da dolivaju ulje na vatru u političkim odnosima, onda, simbolično, u vrijeme obilježavanja godišnjice “Oluje”, kreću provokacije. Ovog puta je riječ o odluci kojom je Hrvatska pooštrila i poskupjela kontrolu voća i povrća iz “trećih zemalja”, među kojima je, gle čuda – i Srbija. Zato je Vlada Srbije uputila juče notu hrvatskim kolegama. Pisani demarš je upućen ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Istim institucijama u srijedu su zajednički pisale i Privredne komore Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hrecegovine, jer su se u istom problemu našli izvoznici iz ovih država.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u srijedu je objasnila da srpska vlada razgovara i sa ostalim zemljama na koje se odluka odnosi, kako bi imali zajednički nastup prema tom pitanju.

– Kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji – rekla je Ana Brnabić u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje. – To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu. Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspjećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike. Hrvatska ovim krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pričali smo prije mjesec dana u Trstu, i dvije osnovne teme su bile infratrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali. – Ali, čini mi se da svake godine, otprilike u vrijeme proslave “Oluje” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

Dok Srbija čeka efekte diplomatske prepiske, kako se nezvanično saznaje, hrvatska roba podjednako teško prelazi srpsku granicu kao srpsko voće i povrće njihovu. Sva roba koja je predmet fitosanitarne kontrole već deset dana ima stroži nadzor. A uskoro bi i u druge inspekcije – poljoprivredna, veterinarska i sanitarna, mogle da krenu u stroži režim.

Istovremeno, u srijedu su na zajedničkom tekstu pisma radile i privredne komore država Zapadnog Balkana. Zahtjev je isti – od Hrvatske traže da odustane od nove mjere, a od Evrope da utvrdi da li je Zagreb “igrao po pravilima”.

– I tokom dana smo usaglašavali zajednički tekst pisma. U Makedoniji je državni praznik, pa je samo zbog toga neizvesno hoće li pismo sačekati jutro – rekao je juče Marko Čadež, prvi čovek Privredne komore Srbije. – Pismo šaljemo Vladi u Zagrebu i Evropskoj komisiji. Od Evrope tražimo da provjeri da li je ovaj potez direktno kršenje člana 36. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji predviđa da se ne povećavaju i ne uvode nove takse i carine. Istovremeno, teče Berlinski proces, u kome je šest država Balkana koje nisu članice EU, ali su priključene i daju podršku, i Slovenija i Hrvatska. Može se reći da ovaj potez nije u skladu sa dobrim principima saradnje.

Srpski proizvođači upozoravaju da će novi namet na kraju biti veći trošak za hrvatske kupce, jer njih i ne pokrivaju direktno dobavljači već uvoznici.

– Izvozimo s vremena na vrijeme u Hrvatsku. Istina je da je to malo tržište i oni čine zanemarljiv dio našeg izvoza – kaže Nemnja Miljković iz kompanije “Svit hom”. – Mislim da i poslije većih naknada to neće biti znatno veći trošak za izvoznike. Te takse ne idu na teret dobavljača, odnosno nas. Njih će na kraju platiti njihov kupac. Mi ćemo im vjerovatno ove godine izvesti šljivu. Ne vjerujem da će trošak biti veći od možda centa po vozilu. Vjerovatno je veći trošak za veće izvoznike, za robu koja ide u većim količinama, možda za one koji izvoze jabuke.

Nemaju svi proizvođači pozitivno iskustvo u saradnji sa susjedima. U “Z. A. frutu” smo čuli da odavno ne posluju sa Hrvatskom.

– Ne radimo sa njima odavno – kažu ovoj firmi. – Uvijek smo imali probleme. Zadržavaju vozila, uvode naknade, povećavaju troškove.

– Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da se priprema sastanak koji bi trebalo da se održi u ponedjeljak u Sarajevu, a na kojem bi zemlje regiona trebalo da razmotre nedavne mjere Hrvatske: – Pripremamo zajednički sastanak i dogovaramo se o formatu i sadržaju skupa. Trebalo bi da učestvuju predstavnici Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, a cilj je da se zauzme zajednička pozicija poslije mjera koje je uvela hrvatska vlada o pojačanom inspekcijskom nadzoru.

Izvor: Večernje novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *