Danas konstitutivna sednica Skupštine samoproglašenog Kosova

Objavljeno: 3.8.2017.


Konstitutivna sednica Skupštine samoproglašenog Kosova, na kojoj treba da budu izabrani predsednik i pet potpredsednika, biće održana danas.
Konstitutivna sednica Skupštine samoproglašenog Kosova, na kojoj treba da budu izabrani predsednik i pet potpredsednika, biće održana danas.

Sednicu je zakazao predsednika Kosova Hašim Tači, dok je dnevni red utvrdilo predsedništvo prethodnog, petog saziva kosovskog parlamenta.

Posle verifikacije mandata poslanika Skupštine Kosova, sednicom će predsedavati najstariji poslanik Adem Mikulovci iz Samoopredeljenja. Pomagaće mu najmlađa poslanica Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine ekskluzivno pravo da predlaže predsednika Skupštine ima partija ili koalicija koja je osvojila najviše poslaničkih mesta što je u ovom slučaju koalicija koju čine DPK, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i još nekoliko partija.

Neizvesno je da li će lider DPK Kadri Veselji biti kandidat te koalicije za predsednika Skupštine Kosova.

Iz pokreta Samoopredeljenje koji je na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna nastupio samostalno, rekli su da neće glasati za izbor Veseljija za predsednika kosovskog parlamenta.

Koalicija oko Demokratskog saveza Kosova takođe neće glasati za izbor Veseljija za predsednika Skupštine Kosova.

Za izbor predsednika Skupštine Kosova potrebno je da glasa najmanje 61 poslanik.

U slučaju da Veselji ne bude izabran u prvom krugu glasanja prema Ustavu i odluci Ustavnog suda, on ponovo može biti predložen za predsednika Skupštine Kosova.

Sve do izborna predsednika i pet potpredsednika Skupština Kosova nije konstituisana. Pre njenog konstituisanja ne može biti izabrana Vlada Kosova.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *