Crveni meteoalarm i temperatura do 42 stepena

Objavljeno: 3.8.2017.


U BiH danas je na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na izuzetno visoke temperature vazduha. Crvenom bojom označena su područja Posavine, banjalučke i dobojske regije, Podrinja, i jug BiH.
Narandžasti meteoalarm na snazi je u okolini Bihaća, Livna, Sarajeva i Foče.

Vrlo visoke temperature negativno će djelovati na manje osjetljive osobe, pa će se javljati reakcije u smislu osjećaja umora i malaksalosti. Kod meteoropata reakcije će biti još izraženije. Svi a posebno hronični i kardiovaskularni bolesnici, te starije osobe i djeca trebaju maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom i umanjiti aktivnosti. Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od UV zračenja sunca.

Prema najavama meteorologa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano sa temperaturom do 42 stepena Celzijusa.

Tokom dana očekuje se razvoj oblačnosti na krajnjem sjeveroistoku i u donjem toku rijeke Drine, gdje postoji mogućnost kratkotrajne grmljavine i izolovanog pljuska, dok će u ostalim predjelima biti suvo i sparno.

Jutarnja temperatura biće od 18 do 24 stepena, na jugu do 28, a najviša dnevna od 34 do 39, u Hercegovini i Posavini do 42 stepena Celzijusa.

Velike vrućine očekuju se i narednih dana. Tako je i za sutra u većem dijelu BiH na snazi crveni meteoalarm. Biće veoma vruće sa temperatirom vazduha i do 42 stepena C.

(ATV)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *