Softveri na pet miliona njemačkih dizela biće popravljeni

Objavljeno: 2.8.2017.


Kako prenosi N1, Folksvagen, Daimler i BMW popraviće softvere za kontrolu emisije štetnih gasova u pet miliona dizel vozila, kako bi okončali skandal u vezi sa lažiranim podacima o zagađenju, odlučeno je na sastanku predstavnika nemačke autoindustrije i nemačke vlade u Berlinu. Dogovor koji su mediji nazvali “spasavanjem dizel tehnologije”, obavezuje proizvođače automobila da finansiraju ekološki […]
Kako prenosi N1, Folksvagen, Daimler i BMW popraviće softvere za kontrolu emisije štetnih gasova u pet miliona dizel vozila, kako bi okončali skandal u vezi sa lažiranim podacima o zagađenju, odlučeno je na sastanku predstavnika nemačke autoindustrije i nemačke vlade u Berlinu.

Dogovor koji su mediji nazvali “spasavanjem dizel tehnologije”, obavezuje proizvođače automobila da finansiraju ekološki prevoz u nemačkim gradovima, kao i da omoguće povlastice za zamenu starijih modela dizel automobila.

Unapređenje sistema za emisiju štetnih gasova u pet miliona dizel vozila podrazumeva popravku već postojećih softvera u tim vozilima, sa ciljem da zagađenje bude smanjeno do 30 procenata.

Nemačkoj autoindustriji potreban je nastavak proizvodnje vozila na dizel gorivo, kao prelazni period, u kojem bi uhvatili korak sa konkurencijom,Teslom i Nisanom, u proizvodnji električnih automobila.

Prema oceni analitičara, dogovor vlade i auto proizvođača je osetljivo pitanje za kancelarku Angelu Merkel, manje od dva meseca pred izbore. Kako navode, dogovor u Berlinu trebalo je da, sa jedne strane, ućutka kritičare koji tvrde da je vlada previše popustljiva prema proizvođačima automobila, a sa druge, ne ugrozi funkcionisanje te industrijske grane koja u Nemačkoj zapošljava 800 hiljada ljudi.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *