SAD ostaju partner Balkanu

Objavljeno: 2.8.2017.


Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio da Vašington ostaje partner Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da podržava Dejtonski sporazum i dijalog Beograda i Prištine.
Pens je, u obraćanju na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, rekao da SAD žele da budu partner kako bi se na Balkanu ojačalo demokratsko društvo i sloboda štampe, dodajući da je to osnova prosperiteta.

Takođe će, kako je istakao, SAD nastaviti da promovišu odnose američkih oružanih snaga sa snagama regiona u cilju profesinalizacije vojski regiona. “SAD će biti partner kako bi se smanjila zavisnost Balkana od ruske vojne opreme“, podvukao je Pens.

On je naveo da kolektivna odbrana zahteva privrženost svih zemalja članica, i podsetio na reči američkog predsednika Donalda Trampa da države treba tome i finansijski da doprinesu apostrofirajući cifru od najmanje dva odsto od BDP-a za odbranu.

Pens je pozvao na dalje jedinstvo u borbi protiv Islamske države, posebno upozorivši na strane borce-povratnike, koji se vraćaju u svoje zemlje, pa tako i na Zapadni Balkan.

“Pre manje od godinu dana mnoge vaše zemlje bile su poremećene planom Islamske države da koordinirano napadnu Kosovo, Makedoniju i Albaniju. SAD su zahvalne vašem doprinosu da se porazi Islamska država”, kazao je Pens.

Ukazao je da se “suočavamo sa neprijateljem iznutra i spolja, ali i s juga i zapada” i naglasio da američki predsednik Tramp neće posustati i odustati dok ne uništi Islamsku državu “u njegovom gnezdu”, kako ne bi bio pretnja našim narodima.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i da osude novog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. “Pozivam sve koji cene slobodu da osude Madurov režim, jer Venecuela zaslužuje demokratiju i slobodu“, poručio je Pens koji je ukazao na hapšenje opozicije u toj zemlji.

U tom smislu zatražio je pozornost svetske zajednice prema onome što rade vlasti u Severnoj Koreji i Iranu.

Pens se posebno osvrnuo na Rusiju i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu. „Rusija nastavlja da pokušava da iscrtava nove međunarodne granice silom. Na Zapadnom Balkanu je nastojala da destabilizuje region, podeli demokratije i vas međusobno“, rekao je Pens.

Prema njegovim rečima, namere Rusije bile su jasne prošle godine kada su „moskovski agenti pokušali da poremete crnogorske izbore i čak ubiju premijera kako bi sprečili ulazak Crne Gore u NATO“.

Podvukao je da je Tramp zatražio obustavu destabilizacione aktivnosti Rusije u regionu i istakao da SAD odbacuju bilo kakav pokušaj primene sile i zastrašivanja.

Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti“, poručio je on.

(Tanjug)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *