Otkriveni ostaci rimskog grada, očuvani pod pepelom

Objavljeno: 2.8.2017.


Francuski arheolozi otkrili su na obalama reke Rone, na jugoistoku Francuske, nalazište koje su entuzijasti nazvali “mala Pompeja” – izvanredno očuvane ostatke cele četvrti drevnog rimskog grada, prenosi AFP.




“Radi se o nesumnjivo najznačajnijem otkriću nekog starorimskog nalazišta u poslednjih 40 do 50 godina. Imali smo neverovatnu sreću”, kazao je glavni arheolog iskopavanja Bendžamin Klement.

Iskopane su rimske vile i javne zgrade, a brojni predmeti se još uvek nalaze gde su ih ostavili stanovnici pre nego što su pobegli pred požarima. Neke vile datiraju iz 1. veka posle Hrista. Prema prvim saznanjima, pre nego je napušten zbog niza požara, grad je bio nastanjen punih 300 godina.

“Požari koji su se zaređali jedan za drugim su zaslužni za konzerviranje nalazišta koje je, poput Pompeje kod Napulja, bilo zakopano ispod pepela”, objasnio je Klement.

Jedna vila nazvana je “Kuća bahanalija” s mozaikom ženskih poštovalaca Bahusa, rimskog boga vina, koji je u Staroj Grčkoj bio poznat kao Dionis, uz satire, muške pratioce boga vina s karakteristikama jarčeva. Veruje se da se radi o vili bogatog trgovca jer ima mramorne pločice, velike vrtove i vodovodni sistem.

“Moći ćemo da obnovimo kuću od poda do krova”, kazao je Klement.

U drugoj vili je otkriven mozaik s Talijom, muzom i zaštitnicom komedije, koju je oteo Pan, bog satira. Nalazište se nalazi u predgrađu grada Vien, južno od Liona.

Vien je bio jedan od vodećih urbanih središta tokom vladavine Julija Cezara i poznat je po rimskom hramu i pozorištu.

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *