Japan pravi najbrži računar na svijetu, za jedan dan bi radio što obični računar za 3.000 godina

Objavljeno: 2.8.2017.


Japan pravi najbrži računar na svijetu koji bi ovu zemlju trebao učiniti centrom istraživanja vještačke inteligencije.
Superračunar će moći izvoditi 130 hiljada biliona kalkulacija u sekundi i kada bude završen (u aprilu 2018. godine) AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) biće najmoćniji računar na svijetu i nadmašit će trenutno kineskog šampiona Sunway TaihuLight.

ABCI neće imati ekran niti miš, ali će dosta ličiti na standardne kompjutere, osim što će biti dosta brži i veći. Naime, zauzimat će površinu od 1.000 kvadratnih metara.

“Trenutni superračunar je milion puta brži od običnih računara”, objašnjava Satoshi Sekiguchi, generalni direktor Nacionalnog instituta naprednih industrijskih nauka i tehnologija u Japanu.

On dodaje kako bi običnom računaru trebalo 3.000 godina da postigne ono što superračunar može uraditi u samo jednom danu. 

Japanske kompanije će koristiti ABCI kako bi poboljšale robotiku, medicinske dijagnoze i automobile sa automatskim upravljanjem, a najvažnija upotreba tiče se napretka u vještačkoj inteligenciji.

Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije uložiće 173 miliona dolara u ovaj projekt, jer, kako kažu, svjesni su da će vještačka inteligencija biti ključna za budućnost i za konkurentnost industrije.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *