Dogovoren plan za rezanje emisije gasova iz dizel automobila

Objavljeno: 2.8.2017.


Nemačka vlada neće prisiljavati automobilsku industriju na skupu zamenu motora radi smanjenja emisije gasova iz dizel automobila, već će se zadovoljiti modifikacijom softvera u oko dva miliona vozila, tvrde izvori iz automobilskog sektora i vlade u Berlinu.
Auto industrija je pristala na modifikaciju softvera u oko dva miliona automobila, što će koštati oko 300 miliona evra, izjavio je jedan neimanovani izvor iz nemačke vlade, a prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, drugi izvor iz automobilske industrije kaže da strani proizvođači za sada nisu pristali da u tome učestvuju.

Dogovorom između dve strane je, kako navode, predviđen i čitav niz drugih mera za smanjenje emisije štetnih gasova, kao što su subvencije za električne autobuse i taksi vozila, ali i obećanje o povećanju broja stanica za punjenje elektro-vozila.

Nemački “Folksvagen” je 2015. godine priznao da je varao na regulatornim testovima merenja emisije štetnih gasova, i da je u 11 miliona svojih dizel vozila ugradio softver koji pumpicu za prečišćavanje izduvnih gasova uključuje samo ako je automobil na testiranju.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *