“Dobar” holesterol – najveća zabluda savremene medicine?

Objavljeno: 2.8.2017.


U medicini se već godinama smatra da “loš” holesterol (LDL) doprinosi začepljenju arterija i povećanju rizika od nastanka srčanih bolesti, dok “dobar” (HDL) to sprečava. Najnovija studija, međutim, kaže drugačije.
Ispostavilo se da je holesterol mnogo složeniji nego što su naučnici do sada mislili, i da visok nivo “dobrog” holesterola možda nije tako efikasan, prenosi Biznis insajder.

U istraživanju sprovedenom 2012. godine, naučnici su ispitivali osobe koje prirodno imaju vidok nivo “dobrog” holesterola.

Prateći prethodno navedenu logiku, ove osobe bi trebalo da imaju najmanje đanse za oboljevanje od srčanih bolesti, ali su rezultati pokazali da se ne razlikuju od osoba sa normalnim nivoom HDL holesterola.

Lekari su takođe u drugim, nezavisnim istraživanjima, pokušali lekovima da poveaćaju nivo “dobrog” holesterola kod ispitanika, ali se pokazalo da ovaj postupak nije uspeo da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dok visok nivo HDL holesterola svakako ukazuje na to da je vaše srce zdravo, nova saznanja mogla bi da imaju veliki uticaj na to kako trenutno tretiramo ovaj oblik lipida.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *