Dačić: Oni misle da je rješenje da Srbija kapitulira? Nikad

Objavljeno: 2.8.2017.


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija pitanje Kosova i Metohije nikada neće rešiti kapitulacijom.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija pitanje Kosova i Metohije nikada neće rešiti kapitulacijom.

“Oni misle da to pitanje moramo rešiti tako što će Srbija na kraju da kapitulira. Srbija nikad to neće uraditi. Ona jeste konstruktivna i poziva na dijalog, ne zato što je slaba, već zato što je jaka i ima konkretne ideje”, rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Dačić je kazao da je poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji poziv na “dijalog između nas”, ističući da su neki poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog shvatili kao poziv na priznanje nezavisnosti Kosova.

On je ocenio sramotnim to što neko misli da će Srbija popustiti i priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Povodom negodovanja koja je izazvala njegova teza o razgraničenju, Dačić je rekao da je sramotno ako neko smatra da njegov predlog narušava granice.

“Pa koje granice, kako ih nije sramota. Oni su narušili granice Srbije, a sada kažu, dobro, sad nema dalje. Tako se ne moze voditi dijalog”, istakao je Dačić.

On je ocenio i da je Klintonova politika i dalje je živa, ali da su se vremena promenila.

“Kakav Zapad kad je pao Berlinski zid? Gde je Istok?”

Dačić je naveo i da se zemlje regiona ponovo pritiskaju da se opredeljuju za Istok ili Zapad, ali da Srbija u tome ne učestvuje.

Dačić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da su se na današnjem samitu Jadranske povelje u Podgorici čuli izrazi iz vremena Gvozdene zavese, kao što je podela na Istok i Zapad.

“Kakav Zapad kad je pao Berlinski zid? Gde je Istok? Nema više komunističkog istoka. Ovde je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji”, rekao je Dačić.

Ocenivši da se podela na Istok i Zapad vraća i da se zemlje ponovo pritiskaju da se opredeljuju, Dačić je rekao da Srbija u tome ne učestvuje.

“Srbija je za sebe, a ne za Istok ili Zapad”, kazao je šef srpske diplomatije.

Podsetivši da je Jadranska povelja organizacija zemalja koje imaju aspiracije da budu članovi NATO, Dačić je ocenio da je ta organizacija “na izdisaju” jer su tri od pet zemalja već članice tog vojnog saveza.

Dačić je dodao da Srbija koja ima status posmatrača, u tome “učestvuje relaksirano” jer nema želju da bude članica NATO, ali ni nekog drugog bloka.

Srpski ministar je rekao da samit nikada nije bio održan na nivou premijera, ali da je ove godine podignut na taj nivo zbog Crne Gore.

“Uvažavamo Crnu Goru kao državu, ali veliko je preterivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana. Ako je to tako, neka onda ona rešava problema stabilnosti i bezbednosti”, rekao je Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *