Vojska SAD u Makedoniji

Objavljeno: 1.8.2017.


Na vojnoj vježbi Dragoon Guardian 17, na poligonu Krivolak, Oružane snage SAD-a demonstirale su izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i deminiranje od eksplozivnih naprava, izvještava sa lica mjesta zagrebački Jutarnji list.
U bazi Krivolak u Makedoniji započela je zajednička vojna vježba makedonske i američke vojske. Još prošlog petka na jugoistok Makedonije stiglo je oko 300 vojnika koji će se tamo zadržati oko dvije nedelje. Vojna vježba zove se ‘Dragoon Guardian 17’, a juče su Amerikanci svojim kolegama demonstrirali izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i razminiravanje.

Iz makedonskog ministarstva odbrane kažu da je glavni cilj ove vježbe jačanje veza s američkom vojskom i dokazivanje da makedonska vojska zadovoljava NATO standarde.

Makedonija se već godinama pokušava ubaciti u NATO, ali još od 2008. njihovo pristupanje blokira Grčka zbog već poznatog spora oko imena države. Skoplje nikako nije željelo prihvatiti kompromis i pregovore oko ulaska u NATO i EU krenuti pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (engleska kratica FYROM), ali dolaskom Zorana Zaeva na premijerski položaj ta situacija se radikalno promijenila. Pogotovo nakon dugog niza mjeseci političke nestabilnosti i uličnih nemira koji su kulminirali nasilnim upadom u zgradu Sobranja.

Poslije su otkriveni dokumenti makedonskih, ali i nekih drugih tajnih službi, koji su potvrdili da su iza cijelog nereda sudjelovali pripadnici srpske tajne službe te da je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije.

Na vojnoj vježbi Dragoon Guardian 17, na poligonu Krivolak, Oružane snage SAD-a demonstirale su izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i deminiranje od eksplozivnih naprava.

Naravno, pojačani interes Rusije za Makedonijom preplašio je društvo iz NATO-a koje je odlučilo ubrzati proces ulaska Makedonije u alijansu, a saveznika u toj operaciji dobili su u premijeru Zaevu koji je navodno spreman prihvatiti ulazak u NATO pod imenom FYROM.

Vojna vježba s Amerikancima došla je Zaevu u idealno vrijeme kako bi dokazao Putinu da je nakon Crne Gore izgubio još jednu republiku bivše Jugoslavije, ali i kako bi pokazao svojim sugrađanima kako se bliži dan ulaska Makedonije u NATO.

(Jutarnji/Istinito)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *