“Sjeverna Koreja nije demon, godinama je udaljena od nuklearne bombe

Objavljeno: 1.8.2017.


Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da pretnja koju predstavlja Severna Koreja ne sme da se preuveličava i da bi racionalno rešenje trebalo da nađu Rusija i SAD.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da pretnja koju predstavlja Severna Koreja ne sme da se preuveličava i da bi racionalno rešenje trebalo da nađu Rusija i SAD.

– Mislim da nas godine dele od trenutka kada oni (Severna Koreja) budu imali pravo nuklearno oružje.. Ono što oni testiraju su primitivni uređaji za koje je potrebna višemesečna priprema i koji nisu delovi opreme sa žicama i dodatnim elementima koja može da se smesti na vrh rakete – rekao je Rjabkov za ABC.

Rjabkov je rekao da se Moskva, isto kao i Vašington, zalaže za Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja, ali da mere koje preduzima međunarodna zajednica moraju da budu proporcionalne i ne smeju da “demonizuju Severnu Koreju”.

– Mi smo u procesu diskutovanja nacrta rezolucije za Savet bezbednosti UN koja bi preduzela dalje mere i spremni smo na to, ali ova rezolucija ne bi trebalo da izjednačavaju mere koje su usmerene na zaustavljanje nelegalnih aktivnosti Pjongjanga u oblasti nuklearnog naoružanja sa ekonomskim gušenjem čitave države – rekao je on.

Kako je izjavio, nada se da će se naći zajedničko rešenje.

– Nastavićemo sa bilateralnim razgovorima sa Vašingtonom o ovom pitanju jer je ono veoma ozbiljno i opasno. Mis mo zabrinuti jer je Severna Koreja veoma blizu ruske granice – rekao je on.

Rjabkov se osvrnuo i na aktuelnu priču o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore i rekao da je to neistina.

– Misl da je to smešno i da je ispod nivoa velike države kakva je Amerika – izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije.

Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *