Pens danas dolazi u Crnu Goru

Objavljeno: 1.8.2017.


Potpredsednik SAD Majk Pens doputovaće u posetu Crnoj Gori, što je prva poseta visokog zvaničnikaregionu, od izbora novog predsednika Donalda Trampa.
Potpredsednik SAD Majk Pens doputovaće u posetu Crnoj Gori, što je prva poseta visokog zvaničnikaregionu, od izbora novog predsednika Donalda Trampa.

Pens će se u Podgorici sastati sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem, a učestvovaće na Samitu Jadranske povelje sa liderima Zapadnog Balkana, najavila je Bela kuća.

Dolazak američkog potpredsednika je “još jedna potvrda čvrstog strateškog partnerstva Crne Gore i SAD”, kazao je ranije ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Prema oceni američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera, poseta visokog američkog zvaničnika Crnoj Gori je više odavanje priznanja za ulazak u NATO, nego odraz “osnažene, američke podrške regionu”.

Moskovski dnevnik Komersant naveo je da poseta potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori označava povratak SAD na Balkan.

Delegaciju Srbije na Samitu Jadranske povelje u Crnoj Gori, na koji dolazi potpredsednik SAD, predvodiće premijerka Ana Brnabić, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

Američko-jadranskom poveljom trenutno predsedava Makedonija, koja će zajedno sa Crnom Gorom biti kodomaćin samita u Podgorici.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, a 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.

Status posmatrača od 2012. ima i Priština. Albanija i Hrvatska ušle su u NATO 2009. godine, a Crna Gora ove godine.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *