MSP Njemačke: BiH će morati da mijenja Ustav i Izborni zakon na putu ka EU

Objavljeno: 1.8.2017.


U političkim krugovima i medijima posljednjih mjeseci dosta se spekuliše o tome da je Njemačka pokrenula novu inicijativu uređenja BiH kao građanske države, a da se zvanični Zagreb tome protivi.
U političkim krugovima i medijima poslednjih meseci dosta se spekuliše o tome da je Nemačka pokrenula novu inicijativu uređenja BiH kao građanske države, a da se zvanični Zagreb tome protivi.

Ovim povodom Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke navodi da ova zemlja zagovara transformaciju BiH u demokratsku državu sa vladavinom prava.

– Nemačko-britanska inicijativa iz 2014. godine koja je dovela do novog pristupa i Agende za reformu EU, pokazuje našu nameru da napredujemo u procesu pridruživanja EU. Smatramo da regionalna saradnja igra važnu ulogu, zato smo stvorili Berlinski proces koji ima za cilj jačanje dobrosusedskih odnosa i time ubrzanje pristupanja EU – kazali su, između ostalog, iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Klix.ba.

Kako ističu Nemačka zagovara transformaciju BiH u savremenu demokratsku državu s vladavinom prava.

– To je preduslov za ulazak u EU. U nekom trenutku to će zahtevati ustavne (i izborne) reforme, takođe provodeći odluke Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, za sada, Nemačka smatra da bi se svi napori trebali usredotočiti na provođenje ključnih socioekonomskih reformi i reformi usmerenih na jačanje vladavine prava – rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Mediji često spominju verbalne okršaje hrvatskih i nemačkih zvaničnika zbog neslaganja kada je reč o BiH. Iz Ministarstva spoljnih poslova Njemačke kazali su da zemlje članice EU raspravljaju o tome kako najbolje podupreti reformsku putanju Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU.

– Takve ambiciozne rasprave među državama članicama EU, naravno, ponekad uključuju i različite stavove o reformskim prioritetima ili redosledu. To ne znači da Njemačka favorizuje interes jedne grupe nad drugima – kazali su u ovom ministarstvu. Ističu da su borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i jačanje infrastrukture ključni prioriteti kada se radi o privlačenju investicija, odnosno ulaganja koja bi građanima BiH omogućila veći broj radnih mesta i pružila im bolje perspektive.

– Žalosno je što su četiri infrastrukturna projekta predložena za Bosnu i Hercegovinu, a koji su usvojeni na samitu ‘Berlinskog procesa’ u Trstu, na čekanju jer Bosna nije pristupila ugovoru o transportnoj zajednici niti je pronašla politički konsenzus o zakonu o akcizama na gorivo. Povećanje akciza na gorivo važno je za poboljšanje saobraćajne infrastrukture u BiH, uključujući koridor 5C.

To će doneti više beneficija BiH: jačanje privrede i konkurentnosti zemlje, dovođenje novih investicija, stvaranje novih radnih mesta, smanjenje vremena putovanja i omogućavanje lokalnim proizvođačima da dobiju svoje proizvode na međunarodna tržišta na vreme – zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova Nemačke.

Blic, Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *