Dačić: Kritičari mog prijedloga bi da predaju cijelo Kosovo

Objavljeno: 1.8.2017.


Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić uzvratio je onima koji kritikuju njegov predlog o razgraničenju, kao način rešavanja pitanja Kosova i Metohije, tvrdnjom da oni zapravo žele da predaju Albancima celo Kosovo.
“Jasno sam izneo svoj predlog da se izvrši razgraničenje na ono šta je srpsko, a šta albansko, jer je to u interesu i Srba i Albanaca, i to je jedino moguće trajno rešenje, a histerični napadi na mene zbog tog predloga pokazuju o kakvim se licemerima radi”, istakao je Dačić u izjavi za Tanjug.

Dačić ocenjuje da njegovi kritičari, koji mu, kako kaže, zameraju da tim predlogom navodno nešto izdaje ili provocira sukobe, u stvari hoće da predaju celo Kosovo, jer tako oni “vide unutrašnji dijalog”.

“Srbija nikad neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost, ona hoće dijalog o trajnom rešenju. Zato su jadni ovi pokušaji da ubiju jedino moguće trajno rešenje koje je u interesu i Srba i Albanaca, a koje prihvataju i Srbi i Albanci”, ističe Dačić.

“Ako Holandija i Belgija mogu da razmenjuju teritoriju, ako to mogu Indija i Bangladeš, ali i mnogi drugi, zašto to ne bi smeli Srbi i Albanci, ako je to rešenje koje garantuje mir u ovom veku”, pita Dačić u izjavi za Tanjug.

“Ceo svet se, nažalost, bavio Srbima i Albancima, imam pravo, valjda, i ja”, primećuje Dačić.

On podseća da je kompromis “samo onaj dogovor u kome svako dobija pomalo od nečega što ne želi”.

“Osim ako moji kritičari ne misle da Srbi treba sve da izgube”, navodi Dačić i ukazuje da se to onda ne zove dogovor.

“Jadno je to što neki misle da biti moderan, liberalan ili proevropski znači obavezno biti antisrpski”, zaključuje ministar.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *