Počinje “pakao”: Upalio se crveni meteoalarm

Objavljeno: 1.8.2017.


Hidrometeorološki zavodi RS i Federacije BiH su danas upalili crveni meteoalarm, zbog visokih temperatura u regijama Trebinja i Mostara, gdje se očekuje, da će maksimalna temperatura dostići i 41°.
Za sva ostala područja BiH trenutno je na snazi narandžasti meteoalarm. Crveni meteoalarm označava izuzetno opasno vrijeme.

“Prognoziran je izuzetno intenzivan meteorološki događaj. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva sa opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima, slijedite naređenja i savjete državnih tijela i budite spremni na vanredne mjere”, kaže se na stranici Meteoalarma.

Ljekari upozoravaju na opreznost prilikom izlaska na otvoreno, a nadležni, zbog izuzetno visokih temperatura, upozoravaju poslodavce, da su dužni da izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Upozorenje na toplotni udar
Republička uprava civilne zaštite RS je upozorila, da se vrhunac tropskog talasa u RS očekuje sutra i apelovala na nadležne institucije, koje se bave zaštitom i spasavanjem i brinu o ljudima i materijalnim dobrima, da povećaju budnost, a građane da, shodno najavama meteorologa, organizuju svoje aktivnosti, naročito na otvorenom prostoru. S obzirom, da u RS rad na otvorenom za vrijeme vremenskih nepogoda nije regulisan, Ministarstvo rada RS je apelovao na poslodavce, da ni u kom slučaju ne dozvole da radnici budu izloženi opasnosti za vrijeme vrućina.

Ljekari preporučuju građanima, da bez preke potrebe ovih dana ne izlaze na ulicu, te da unose puno više tečnosti u organizam, izbjegavaju masu hranu i adekvatno se obuku. Prema Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama RS esktremne temperature se ubrajaju u elementarne nepogode. Zakonom je propisano, da se elementarna nepogoda prvo proglašava na nivou opštine. – Vanredna situacijana na nivou Republike se proglašava, ako postoji neposredna opasnost, koja će zahvatiti ili je već zahvatila najmanje dve opštine ili ako opština nema mogućnost za adekvatno postupanje u toj situaciji – navedeno je u Zakonu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *