BiH najviše izvozi u Srbiju

Objavljeno: 1.8.2017.


Bosna i Hercegovina u drugom kvartalu ove godine ostvarila je izvoz od 5. 351. 121. 000 KM, što predstavlja povećanje izvoza od 13,91 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
Uvoz u drugom kvartalu 2017. iznosi 8.771.985.000 KM, što je više za 13,90 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ti podaci izneseni su danas u Spoljnotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu tokom predstavljanja spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u drugom kvartalu 2017.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je u prvom polugodištu ove godine nastavljen trend rasta spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

– Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za dva odsto i sada iznosi 61 odsto. Solidan je to trend koji bilježi BiH – rekao je Šarović.

Naveo je da uprkos nepovoljnom ambijentu u državi, posebno političkom, ekonomija bilježi rast i rezultate spoljnotrgovinske razmjene.

– Elementi automobilske industrije, namještaj i obrađeno drvo, obuća i dijelovi obuće, aluminij i proizvodi od aluminija, željezo i električna energija su neki od rastućih trendova – naglasio je Šarović.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore najviši rast izvoza iz BiH zabilježen je u Srbiju, Hrvatsku, Holandiju, Crnu Goru i Tursku.

– Kod uvoza, najveći procenat povećanja zabilježen je iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

(Fena)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *