Sarajevo odgovorno za loše odnose BiH sa Srbijom

Objavljeno: 31.7.2017.


Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ključni korak u poboljšanju odnosa Srbije i BiH moraju da naprave bošnjački lideri, jer predstavnici srpskog i hrvatskog naroda nikada nisu imali probleme u odnosima sa Beogradom.
Ivanić je ocijenio da ponašanje Sarajeva dovodi do loše atmosfere u odnosima Srbije i BiH.
On je za “Večernje novosti” istakao da će posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH biti u tom smislu veoma korisna, te da će datum dolaska u Sarajevo biti objavljen kada se usklade njegove brojne međunarodne obaveze.

“Treba otvoriti pitanje istinskog, a ne formalnog uspostavljanja dobrih odnosa. Treba staviti tačku na negativnu atmosferu, koja se razvila nakon napada na Vučića u Potočarima i otkazivanja posjete nekadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću”, ocijenio je Ivanić.

On je istakao da je napad na Vučića u Srebrenici sramota BiH i veliki šamar bošnjačkoj političkoj strukturi, jer su najveće opstrukcije istrage dolazile sa te strane.

Ivanić je naglasio da njegovi odnosi sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nisu zategnuti, te da će u Predsjedništvu BiH uvijek na najbolji način braniti RS i sarađivati sa političarima iz Srpske.

On je rekao da nije za to da se sa temom referenduma o nezavisnosti RS poigrava.

“To se desi ili ne. Kod situacije u vezi sa Danom Republike Srpske pokazao sam jasan stav da RS ima pravo na referendum i to ću uvijek braniti”, kaže Ivanić.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *