S. Arabija: Zahtjev Katara objava rata, Katar negira

Objavljeno: 31.7.2017.


Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije ocenio da ono što je nazvao zahtevom Katara za internacionalizovanje hadžiluka, predstavlja “objavu rata”.
Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije ocenio da ono što je nazvao zahtevom Katara za internacionalizovanje hadžiluka, predstavlja “objavu rata”.

S druge strane, Katar negira da je uputio takav poziv.

“Katarov zahtev za internacionalizovanje svetih mesta je agresivan i predstavlja objavu rata kraljevini”, izjavio je ministar Adel Al-Džubeir, prenela je saudijska televizija Al Arabija na svom sajtu.

Saudijski ministar je istakao da njegova zemlja zadržava pravo da odgovori svakom ko radi na internacionalizaciji svetih mesta, prenosi Rojters.

U međuvremenu, šef katarske diplomatije, šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani, rekao je da nijedan zvaničnik njegove zemlje nije pozvao na tako nešto. “Umorni smo od odgovaranja na lažne informacije i priče koje se izmišljaju ni iz čega”, rekao je katarski ministar televiziji Al Džazira.

Katar jeste optužio Saudijce za politizovanje hadžiluka i obratio se specijalnom izvestiocu UN za slobodu veroispovesti u subotu, izrazivši zabrinutost zbog prepreka sa kojima se suočavaju državljani Katara koji žele da učestvuju u hadžiluku ove godine, navodi britanska agencija.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prethodno su izdali listu od 13 zahteva za Katar, koji obuhvataju i smanjenje podrške te zemlje Muslimanskoj braći, zatvaranje kanala Al Džazira sa sedištem u Dohi, zatvaranje turske vojne baze i ograničavanje odnosa Katara sa Iranom.

U nedelju su ministri spoljnih poslova te četiri zemlje saopštili da su spremni za dijalog sa Katarom ukoliko ta zemlja pokaže spremnost da odgovori na njihove zahteve.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *