Pens: SAD i NATO će zaštititi baltičke države

Objavljeno: 31.7.2017.


Potpredsjednik SAD Majk Pens obećao je da će ta država zaštiti NATO saveznike od napada, uključujući i baltičke države, koje sa nervozom posmatraju sve veće vojno prisustvo Rusije u regionu, javlja AP.
SAD sa predsjednikom Trampom na čelu, čvrsto stoje iza našeg ” Člana pet koji govori o međusobnoj zaštiti. Napad na jednog od nas je napad na sve nas”, rekao je Pens novinarima na sastanku sa predsjednicima Estonije, Litvanije i Letonije u Talinu.

Kako navodi agencija, međusobna zaštita je od vitalnog značaja za tri male bivše države Sovjetskog saveza koje se graniče sa Rusijom i koje su bile pod okupacijom sovjetskih trupa skoro pet decenija prije nego što su ponovo postale nezavisne 1991 nakon raspada Sovjetskog saveza.

Primećujući da Tramp “zna da je bezbjednost osnova našeg napretka”, Pens je istakao da će Amerika i baltičke države tražiti nove načine za to jačajući i međusobnu trgovinu koja trenutno iznosi do 3,5 milijardi dolara i sve veći broj međusobnih investicija.

On se prethodno sastao sa predsjednicom Estonije Kersti Kaljulaid, predsjednikom Letonije Rajmondsom Vejonisom i predsjednicom Litvanije Daljom Gribauskajte. Estonija trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom 28-člane Evropske unije. Takođe je predviđeno da se Pens obiđe NATO trupe iz Britanije, Francuske i SAD koje se nalaze u Estoniji.

Alijansa je rasporedila oko 4.000 vojnika i oružja u tri balticke države i Poljskoj kako bi se suprotstavila prisustvu Rusije u regionu Baltičkog mora. Pencova posjeta Estoniji je prva tačka evropske turneje, poslije koje slijede Gruzija i Crna Gora, dva druga regiona koji se, kako navodi AP, suočavaju sa snažnim pritiskom Rusije.

TANJUG

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *