Komemoraciju ubijenim Srbima prekidale upadice i pesma

Objavljeno: 31.7.2017.


Uz glasne proteste, upadice i pesmu desetak hrvatskih ratnih veterana, u Glini je održana komemoracija za oko 1.200 ubijenih Srba, prenosi Hina.
Njih je ustaški režim likvidirao krajem jula i početkom avgusta 1941. na širemu području Gline.

Agencija navodi da je “komemoracija povodom 76. godišnjice tog događaja, u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV), uz stotinjak prisutnih, održana ispred Hrvatskog doma, na mestu bivše crkve Presvete Bogorodice, gde je 29. jula 1941. godine okupljeno i ubijeno nekoliko stotina Srba”.

“Ljudi su ovde pozvani i došli na pokrštavanje, ali im to nije spasilo živote. Tu je počinjen sramotni i svirepi zločin i biće potrebni vekovi da se ta ljaga spere. Nažalost, i pored Ustava i zakona, nije nam omogućeno da se žrtava setimo u miru. Ako će se stvari nastaviti ovako, a znamo ko stoji iza ovih protesta, dijalog katolika i pravoslavaca koji podstiče papa Franja biće kompromovan i pod znakom pitanja. O ovoj provokaciji obavestiću sve merodavne”, rekao je, često prekidan i revoltiran, predsednik SNV Milorad Pupovac.

Hina navodi da je Pupovac “nakon komemoracije i polaganja crvenih ruža na mestu nekadašnje kosturnice, novinarima uskratio izjavu”.

Navodi se da je “grupa hrvatskih ratnih veterana sa transparentom ‘Komunistički zločini nisu antifašizam’ i hrvatskom zastavom, najpre pokušala neposredno uz mesto komemoracije da ometa skup, nakon čega su ih pripadnici policije udaljili desetak metara”.

Hina navodi se da su “po završetku skupa, policajci dvojicu najglasnijih i najupornijih evidentirali zbog remećenja javnog reda i mira”.

Na komemoraciji je, dodaje se, učestvovao i predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, koji je nakon skupa rekao da “ovo nije ni mesto ni način da se ometa bilo kakva komemoracija”.

“Ja sam ovđe došao u ime nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj da iskažemo pijetet žrtvama, kao i drugim žrtvama svih zločina. Nažalost neki još moraju da shvate da mi moramo da vršimo komemoracije zbog prošlosti, za sve one koji su nastradali, a za to ne snose nikakvu krivicu”, rekao je Tolnauer.

Navodi se da je “čelnica ‘Dokumente’ Vesna Teršelič napomenula da objektu, koji je nekad čuvao sećanje na pokolj u glinskoj crkvi, mora da se vrati ime Spomen dom”. Ona je “izrazila uerenje da će se to sigurno dogoditi, ali da je u toj akciji nužno ići postupno, korak po korak”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *