Ambasadorka: Njemačka ne želi da mijenja uređenje BiH

Objavljeno: 31.7.2017.


Nemačka ambasadorka u BiH Kristijan Hohman odbacila kao “obične špekulacije” tvrdnje da vlada u Berlinu “gura” građansko uređenje BiH kao rešenje za probleme.
U intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje” Hohman je rekla da Nemačka čvrsto podržava evropsku perspektivu svih država Zapadnog Balkana uključujući tu Bosnu i Hercegovinu ali se ne meša se u izmene izbornih pravila ili ustavnog ustrojstva te zemlje, prenosi agencija Hina.

Ona je rekla da za Nemačku proces evropskih integracija znači da zemlje koje pretenduju na članstvo u EU treba da preuzmu norme i propise koji u njoj važe ali i da se prilagode zajedničkim vrednostima Unije.

Berlinski proces koji je Nemačka pokrenula kako bi ubrzala evropske integracije Zapadnog Balkana podrška je upravo procesu nužnih reformi, kazala je nemačka ambasadorka dodajući da je i nova inicijativa koju je krajem maja najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel isključivo na tragu već započetog procesa s ciljem njegovog nastavka i dopune.

“Ova inicijativa ne stoji u kontekstu reformi Izbornog zakona niti ustavnog uređenja BiH. Ona se fokusira na poboljšanje svakodnevnog života građana u cijeloj regiji”, rekla je Hohmann.

Govoreći o situaciji u BiH Hohman je kazala i da je teško razumeti ponašanje vlasti RS u odnosu na ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana postignut 12. jula na samitu u Trst, jer bi njegovim potpisivanjem bilo osigurano finansiranje čak četiri od ukupno sedam regionalnih projekata saobraćajnog povezivanja koje EU namerava da podrži.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *