Tramp: Razočaran sam Kinom, ništa ne rade… Ne može tako

Objavljeno: 30.7.2017.


Predsednik SAD Donald Tramp naveo je da je razočaran Kinom jer ne radi dovoljno na zaustavljanju nuklearnog programa Severne Koreje.
Tramp je na Tviteru napisao da su raniji američki lideri dozvolili Kini da pravi milijarde dolara godišnje u trgovini, ali da Peking nije pomogao da se reši problem s Pjongjangom.

“Nisu ništa uradili za nas povodom Severne Koreje, samo priča. Nećemo više dozvoliti da se to nastavi”, napisao je Tramp, uz ocenu da bi Kina mogla “lako da reši taj problem”.

Severna Koreja je u petak ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u subotu da Vašington nikada neće prihvatiti nuklearno naoružanu Severnu Koreju i pozvao ;sve države da zauzmu snažan stav prema Pjongjangu zadržavanjem i pooštravanjem sankcija UN.

Tilerson je rekao da su Rusija i Kina “ekonomski omogućile razvoj nuklearnog oružja i balističkog raketnog programa Severne Koreje” i da imaju “jedinstvenu i posebnu odgovornost za sve veću pretnju regionalnoj i globalnoj stabilnosti”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *