Toyota pala za još jedno mjesto

Objavljeno: 30.7.2017.


Kako prenosi Beta, japanski proizvođač automobila Tojota, koji je prošle godine Folksvagenu predao prvo mesto u svetu po broju prodatih vozila, sada je pao za još jedno mesto.
Od januara do juna ove godine Tojota je u svetu prodala 5,13 miliona vozila marki “tojota”, “leksus”, “daihacu” i “hino”, što je 2,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju te kompanije.

U isto vreme je Folksvagen, krovna kompanija za marke “folksvagen”, “audi”, “seat”, “škoda”, “bentli”, “porše” i “lamborgini”, motocikle “dukati” i kamione “MAN”, prodao 5,27 miliona vozila.

Savez Reno-Nisan je postigao istu cifru, zahvaljujući doprinosu Micubiši motorsa, i veruje se da su oni spremni da ove godine preuzmu vodeću poziciju u svetu.

“To nikada nije bio cilj, ali je velika satisfakcija”, rekao je generalni direktor Renoa Karlos Gosn.

Reno je prodao 1,9 miliona vozila, Nisan 2,9 miliona, a Micubiši nešto više od 494.300.

Ipak, za razliku od Tojote i Folksvagena, u francusko-japanskom savezu su to ipak odvojene kompanije koje povezuje međusobno vlasništvo manje od 50 odsto. Reno ima 43 odsto vlasništva u Nisanu dok japanska kompanija poseduje 15 odsto Renoa, u okviru partnerstva započetog 1999.

Nisan je 2016. preuzeo 34 odsto udela u Micubiši motorsu, što je bio ključni korak ka preuzimanju prvog mesta po prodaju vozila. Reno je 2014. preuzeo kontrolu i nad ruskim Avtovazom.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *