Sjeverna Koreja upozorava SAD

Objavljeno: 30.7.2017.


Sjeverna Koreja je saopštila danas da je testiranje balističkog projektila upozorenje za Sjedinjene Američke Države i nastojanja Vašingtona da nametne nove sankcije Pjongjangu, javlja AFP.
Sjeverna Koreja je uz to zaprijetila kontraudarom ukoliko ih Vašington bude vojno provocirao.

Sjevernokorejski režim je u petak testirao interkontinentalni projektil, pri čemu je lider Kim Jong-Un pojačao sposobnost svoje vojske da napadne teritoriju SAD.

Tehnički detalji govore da je drugo testiranje pokazalo znatno veći domet projektila, koji bi teoretski mogao doći do obala SAD-a, kažu stručnjaci.

Ta je prijetnja dodatno ojačala namjere da se Sjevernoj Koreji nametnu jače sankcije koje se pominju u novom zakonu koji je usvojen u američkom Kongresu. Ali, američka kampanja je “samo dodatno opravdanje” za Sjevernu Koreju da nastavi razvoj oružja, navelo je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

Testiranje projektila je ovog puta poslalo poruku SAD-u, koji iznosi besmislene tvrdnje za sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju, tvrdi Pjongjang.

Odgovor sjevernokorejskog režima je došao nakon što je američki predsjednik Donald Tramp rekao da neće dozvoliti da Kina ne čini ništa u vezi sa Sjevernom Korejom, te nakon što su dva američka strateška bombardera preletjela Korejsko poluostrvo u vježbi s japanskim i južnokorejskim vojskama.

Ali, Pjongjang poručuje SAD-u da se “probudi iz smiješnog sna”.

”Ako se Jenkiji usude poslati nuklearnu bombu na našu zemlju, pokazaćemo im onda kako se djeluje sa nuklearnom moći”, prenosi AFP sjevernokorejske poruke.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *