Vijetnamci hoće fabriku šećera

Objavljeno: 29.7.2017.


Kompanija iz Vijetnama dostaviće do kraja sedmice ponudu za kupovinu bijeljinske Fabrike šećera u stečaju. Obećavaju zadržavanje proizvodnje šećera, proširenje kapaciteta, modernizaciju fabrike i zadržavanje radnih mesta.
Za kupovinu je zainteresovana i jedna turska firma. Radnici se nadaju da se konačno nazire kraj višegodišnjoj agoniji i da je na pomolu rešenje za ovu bijeljinsku fabriku koja duguje 16 i po miliona maraka poveriocima i dobavljačima.

Od nekadašnjih 78 radnika u Šećerani je ostalo njih dvadeset. Čuvaju imovinu fabrike, koja se prostire na 50 dunuma i čekaju kupca. Demantuju glasine o rasprodaji i malverzacijama.

U pogonima i magacinu rezervnih delova ništa ne nedostaje, kaže predstavnik radnika u Odboru poverilaca Ilija Grkinić.

– Od kako je fabrika stala sa radom, pre šest godina, ovde nije podignut nijedan vijak. Tu su svi sitni delovi koji su se mogli pokrasti, odneti i rasprodati, ali nisu. Sve je po popisu na svom mestu – tvrdi Grkinić.

Radnici neće dozvoliti da se fabrika proda u bescenje i da potraživanja ostanu neizmirena.

Nadaju se da će vijetnamska kompanija pokrenuti proizvodnju, što bi značilo sigurnu zaradu ne samo radnicima, kojima fabrika duguje oko sedam miliona maraka, već i poljoprivrednicima i dobavljačima.

Stručni saradnik u stečaju Fabrike šećera u Bijeljini, Meho Fafulić, kaže da vijetnamski investitor nije samo zainteresovan za proizvodnju šečera nego ima i druge ambiciozne planove.

– Najavljuju otvaranje fabrike đubriva, fabrike alkohola, fabrike smrznute hrane, povrća i voća – kaže Fafulić.

Stručni saradnik u stečaju Fabrike šećera u Bijeljini, Rade Rakić, tvrdi da bijeljinska šećerana, uz neznatne investicije, može da bude spremna za rad za pola godine.

– Pogone možemo da pripremimo za kampanju za 2018. godinu. Ima vremena i za setvu zato što bi ugovaranje već počelo u septembru i oktobru mesecu, tako da bismo u martu iduće godine znali sa kojim kapacitetom bi fabrika radila – kaže Rakić.

O konačnoj ponudi vijetnamske kompanije izjašnjavaće se Skupština poverilaca 8. septembra i Vlada RS.

Stečajni upravnik u Fabrici šećera u Bijeljini, Lazo , očekuje da će stečajni postupak pokrenut pre dve godine uskoro biti okončan.

Potvrda iz resornog ministarstva

U Ministarstvu poljoprivrede RS potvrđeno je da će vijetnamska kompanija narednih dana na adresu Vlade poslati zvaničnu ponudu sa konkretnom cenom i koracima koje će preduzeti radi daljnjeg investiranja i modernizacije fabrike.

U pogonima šećerane dnevno se može preraditi 4.000 tona šećerne repe i proizvesti 560 tona šećera.

Fabrika, smatraju radnici, ima perspektivu, jer je cena šećera preko 550 evra po toni.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *