Racije širom Sidneja, “remete planove terorista”

Objavljeno: 29.7.2017.


Autralijske policijske snage za borbu protiv terorizma izvode racije širom nekoliko sidnejskih predgrađa s namerom da poremete planove za “terorističke napade”.
“Ove operacije su osmišljene da poremete i spreče planove za vršenje teroristickih napada u Australiji”, rekao je premijer te zemlje Malkom Ternbul.

Australijski izdavač novina Njuz Ltd javio je da je do 40 pripadnika interventne policije viđeno kako upada u kuću u gradskom naselju Suri Hils, prenosi Rojters.

Australijska federalna policija saopštila da se racije Udruženog tima za borbu protiv terorizma u četiri predgrađa u različitim delovima grada “odnose na aktuelnu istragu”.

Ni kancelarija Ternbul ni australijska federalna policija nisu želeli da daju dodatne informacije jer su racije još u toku.

“Javnost bi trebalo ponovo uveriti da je naše obavešstajne i bezbednosne agencije neumorno rade kako bismo bili bezbedni”, naglasio je Ternbul.

Australija je na oprezu od napada od 2014. godine zbog ekstremista koji se vraćaju sa Bliskog istoka ili njihovih pristalica.

Australijske vlasti saopštile su da su osujetile niz potencijalnih napada od tada, ali je bilo nekoliko “usamljenih” napada.

Oko 100 ljudi je otišlo iz Australije za Siriju kako bi se borili u redovima organizacija kao što je Islamska držzava, saopštilo je australijsko Ministarstvo za imigracije prošlog meseca.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *