Na Saturnovom mjesecu ćemo uskoro naći vanzemaljske oblike života?

Objavljeno: 29.7.2017.


Na Titanu, Saturnovom najvećem satelitu, naučnici su nedavno pronašli nešto što bi moglo da dovede do nastanka vanzemaljskog oblika života.
Vinil-cijanid, složen organski molekul, ima sposobnost izgradnje mebrana, nalik ćelijskim membranama na Zemlji.

Uprkos tome što zvuči toksično, ovo organsko jedinjenje koje je na Titanu u velikim količinama pronašla grupa radioteleskopa u Čileu, moglo bi da posluži kao odličan materijal za nastanak života.

“Istraživači su potvrdili da je pronađeni vinil-cijanid najbolji kandidat za nastanak ‘protoćelija’, koje bi u tečnom mestanu bile stabilne i fleksibilne”, rekao je Džonatan Lunin sa Kornel univerziteta koji je učestvovao u istraživanju. 

Titan je jedinstvena planeta u Sunčevom sistemu. Reč je o jedinom mesecu sa oblacima i gustom atmosferom, koja se sastoji od azota i metana.

Atmosferski pritisak na ovom nebeskom telu je za 60 odsto veći od Zemljinog, što znači da uzrokuje osećaj kao da se nalazite na dnu bazena s vodom, navodi NASA.

Titanova atmosfera je u mnogim aspektima vrlo slična atmosferi primordijalne Zemlje, na kojoj se već razvio život, što znači da nije isključeno da bi isto moglo da se dogodi i na Saturnovom satelitu.

Na površini Titana takođe se nalaze tečna tela, ali se njegove reke, jezera i mora sastoje od etana i metana, koji isparavaju u oblake iz kojih curi tečni gas.

Temperatura na površini satelita iznosi minus 143 stepeni Celzijusovih, a bazeni metana mogli bi da budu odlično okruženje za sjedinjavanje molekula vinil-cijanida, što bi dovelo do nastanka tvorevina nalik ćelijskim membranama na Zemlji. 

Naučnici takođe veruju da se ispod površine Titana kriju okeani sa tečnom vodom, poput onih na Evropi – Jupiterovom satelitu, i Enceladu – drugom Saturnovom mesecu, koji su trenutno neki od najvećih kanditata za nastanak života.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Science Advances”.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *