Koliko košta kartel?

Objavljeno: 29.7.2017.


Ako se obistine optužbe na račune nemačkih proizvođača automobila da su formirali kartel, mogli bi da plate milijarde za kaznu i naruše svoj imidž, kaže za DW Frank Švope, analitičar za tržište automobila banke NordLB. DW: Nemačka automobilska industrija je taman počela da se oporavlja od afere „Dizelgejt“, a stigle su nove, i to teške, optužbe: […]
Ako se obistine optužbe na račune nemačkih proizvođača automobila da su formirali kartel, mogli bi da plate milijarde za kaznu i naruše svoj imidž, kaže za DW Frank Švope, analitičar za tržište automobila banke NordLB.

DW: Nemačka automobilska industrija je taman počela da se oporavlja od afere „Dizelgejt“, a stigle su nove, i to teške, optužbe: da je formiran kartel. Šta to, iz vaše perspektive, znači za nemačku autoindustriju?

Frank Švope: To naravno znači dodatnu štetu – ako se obistini ono o čemu se trenutno izveštava. Može se napraviti poređenje sa proizvođačima kamiona kojima je poslednjih godina izrečena kazna od oko tri milijarde evra – zbog formiranja kartela. Mislim da će za proizvođače automobila zbog većeg broja prodatih vozila i većeg obrta na tom tržištu kazna ispasti bitno veća – tri do pet milijardi, kažem, ako se obistine optužbe koje se sada iznose.

Tri do pet milijardi za sve ili će to neke posebno pogoditi, jer je Dajmler, na primer, pobedio u trci zvanoj „ko će pre sam sebe da prijavi Uredu za borbu protiv kartela“ – pa mi možda mogao da prođe bez kazne?

Polazim od toga da će suma biti tri do pet milijardi evra i to za sve proizvođače zajedno. Neki bi mogli da prođu bez kazne, ako postanu svedoci-saradnici, u situaciji u kojoj vlasti ne znaju kakvo je činjenično stanje, i tako je moguće da će Dajmler, kao prvi koncern koji se sam prijavio vlastima, da prođe bez kazne. Drugi koji budu sarađivali sa vlastima, mogli bi da računaju sa ublaženim kaznama.

Mogle bi da stignu i tužbe za obeštećenje i to od kupaca automobila, proizvođača opreme, trgovaca automobilima. Može li suma da bude i veća?

Svakako. U segmentu teretnih vozila videli smo da je bilo tužbi kako kupaca tako i proizvođača opreme koji traže nadoknadu štete. To će naravno tako biti i sa kupcima automobila. Tako da na sve može da se doda još pokoja milijarda. Tome treba dodati i štetu po imidž, koju je uvek teško proračunati, ali koja će se na kraju meriti po tome koliko je opala prodaja automobila, koliko je opala dobit od prodaje, i to naravno može da prouzrokuje štetu koja vredi milijarde.

To je ono čega se mnogi plaše: da to ne bude samo šteta po imidž, i da upravo sada, kada se automobilska industrija nalazi pred najvećim zaokretom u svojoj istoriji, Nemačka postane gubitnik?

Ne verujem da će Nemačka postati gubitnik. Mislim da i drugi proizvođači automobila u svetu imaju svoje skandale. Ali, s druge strane, nemački proizvođači ovakvim aferama, ovakvim skandalima, prave odličnu reklamu za Teslu.

Tesla će u petak uz veliku pompu predati svojim kupcima prvih 30 automobila svoje nove serije „Model 3“. Je li to za Vas u ovom trenutku veliki pobednik?

Ne konkretno. Tesla je u igri u jednom drugom segmentu, prodaje električne automobile i u centru pažnje je zbog obimnih marketinških mera. Ali, hoće li Tesla na kraju održati obećanje – da sledeće godine proizvede 500.000 vozila, hoće li to uspeti bez problema i hoće li ostvariti i dobit, to se ne zna. Ponekad se postavlja pitanje hoće li šef Tesle Ilon Mask pre ostvariti dobit ili se svojom raketom Spejs-iks spustiti na Mars. Tu se ne može biti sasvim siguran.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *