Ispunjen dan – bolji san

Objavljeno: 29.7.2017.


Studija rađena na 800 ispitanika pokazala je da osobe koje imaju smisleniji život imaju kvalitetniji san, uz manju verovatnoću da im se desi zastoj u disanju i sindrom nemirnih nogu
Ne spavate dobro? Potrebno je “samo” da imate ispunjen svaki dan i to će se promeniti. Tako su ustanovili naučnici sa Nortvestern univerziteta na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 800 ispitanika starosti između 60 i 100 godina.

Oni su odgovarali na pitanja o kvalitetu sna i životnoj motivaciji. Nju su naučnici merili na osnovu izjava poput “dobro se osećam kad pogledam šta sam radio u prošlosti i u odnosu na to što se nadam da ću uraditi u budućnosti”. Prema procenama, svaki treći stanovnik planete ima određene teškoće u spavanju.

Osobe koje imaju smisleniji život su imali kvalitetniji san, uz manju verovatnoću da im se desi zastoj u disanju i sindrom nemirnih nogu. Zato je, kažu vođe studije, bolja strategija od lekova protiv nesanice da se ljudima pomogne da pronađu smisao u životu. Mada se studija bavila starijim ljudima, naučnici veruju da se zaključci mogu primeniti na sve.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *